Livre
Néerlandais

Alsof ik er niet ben

Titre
Alsof ik er niet ben
Auteur
Slavenka Drakulić
Langue
Néerlandais
Titre original
Kao da me nema
Éditeur
Breda: De Geus, 2000
221 p.
ISBN
90-5226-837-1

Commentaires

Toen de eerste berichten en getuigenissen over de Servische wreedheden in daartoe speciaal opgerichte kampen in de wereldpers verschenen, benamen ze ook deze Kroatische journaliste en schrijfster de adem. Het leek haar aanvankelijk onvoorstelbaar dat duizenden mannen zomaar werden neergeschoten en dat de verkrachting van tienduizenden vrouwen courante militaire praxis werd. Tot ze in een vluchtelingenkamp in Zagreb vrouwen ontmoette die haar hun verschrikkelijke verhaal deden. Drakulic wilde aanvankelijk een boek met deze getuigenissen uitgeven, maar ze werd getroffen door de emotieloosheid, de weigerachtigheid zelfs, die deze getraumatiseerde vrouwen lieten blijken. Toen het haar duidelijk werd dat dit niets meer was dan een psychische verzetsreactie, liet ze haar plan varen en besloot hier een roman over te schrijven, waarin het hoofdpersonage de woorden zou vinden die aan dat zwijgen een stem zouden geven.

In haar boek is dat de 29-jarige dorpsonderwijzeres S. (alle persona…Lire la suite
Slavenka Drakulic (1949) is inmiddels goed bekend bij de Nederlandse lezers door haar kritische essays over de dramatische gebeurtenissen op de Balkan tijdens de burgeroorlog in voormalig Joegoslavië ('Balkan -Express'). Ze is ook een getalenteerd schrijfster van romans ('Marmeren Huid', 'De vrouw die haar minnaar opat'). In haar nieuwste roman spreekt ze voor de vele zwijgende slachtoffers van de Joegoslavische burgeroorlog. Aan de hand van oorlogsgetuigenissen schildert ze het portret van een jonge Bosnische moslimvrouw, S., die niet alleen de verschrikkingen van de oorlogskampen heeft meegemaakt, onteerd is, vernederd en meermalen verkracht, maar ook met de gevolgen van de verkrachtingen moet leven, want ze draagt een 'oorlogsbaby' in haar buik. Drakulic bouwt een indrukwekkend psychologisch portret op van de verschrikkingen van de oorlog en de verwoesting van een menselijke ziel. Tot uiteindelijk moederliefde overwint: wat aanvankelijk alleen haat voor dit 'indringertje' is, wordt…Lire la suite

À propos de Slavenka Drakulić

CC BY 3.0 - Image by De Balie

Slavenka Drakulić, née le 4 juillet 1949 à Rijeka, est une journaliste et écrivaine croate.

Biographie

Après une carrière de journaliste, Slavenka Drakulić se consacre à l'écriture quand elle doit quitter la Croatie au début des années 1990, en raison des guerres de Yougoslavie.

Elle est l'auteur de cinq romans, dont Peau de marbre (Mramorna koža, 1989) et Je ne suis pas là (Kao da me nema, 1999) et d'une dizaine d'ouvrages traitant de l'écroulement du communisme (Les restes du communisme sont dans la casserole) et des guerres de Yougoslavie.

Ses œuvres, traduites dans une quinzaine de langues, dont l'espagnol, le français et l'anglais), font de Slavenka Drakulić l'un des écrivains croates les plus lus internationalement.

Œuvre…En lire plus sur Wikipedia