Livre
Néerlandais

De beschermengel

Simonetta Greggio (auteur), Marianne Kaas (traducteur)
De rijke, homoseksuele architect Nunzio D'Ombra is vermoord en in de Seine gegooid. Hij registreert vanuit een soort hiernamaals de reacties op zijn onverklaarbare verdwijning. Zijn zorg gaat uit naar zijn vriend Ami, die hij met ruzie verlaten had, maar nog meer naar zijn jeugdvriendin Blue, die hem op het spoor tracht te komen. Die zoektocht brengt haar terug een plek uit haar jeugd, waar Marcus
Sujet
Dood, Liefde
Sujet supplémentaire
Romantische literatuur
Titre
De beschermengel
Auteur
Simonetta Greggio
Traducteur
Marianne Kaas
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Col de l'ange
Édition
1
Éditeur
Breda: De Geus, 2011
123 p.
ISBN
9789044512199 (hardback)

Commentaires

Een rijke, homoseksuele architect met enige faam verdwijnt. Ami, zijn vriend, en Blue, zijn beste vriendin, denken aanvankelijk nog dat hij op reis is, maar wanneer ontdekt wordt dat zijn paspoort en zijn mobiele telefoon nog thuis liggen, vrezen ze dat er meer aan de hand is. Nunzio, de architect, staat bekend om zijn levenslust en daarom wordt zelfmoord uitgesloten. Uiteindelijk zal blijken dat hij verdronken is in de Seine. Het hoe en waarom zullen ook zijn beste vrienden nooit vernemen.
Simonetta Greggio hanteert een veelgebruikte literaire techniek om haar roman vorm te geven: ze laat de verdronken architect het hele verhaal aan Blue vertellen. Het is de auteur niet zozeer om de spanning te doen, maar om de melancholische zoektocht naar het verleden en het verhaal van een bijzondere vriendschap.
Blue besluit om het vliegtuig te nemen naar hun geboortedorp, Col de l’Ange. Vanaf dan graaft de auteur in het verleden van de architect, zijn broer Marcus en Blue. Blijkt dat d…Lire la suite
In deze korte roman van de succesvolle Frans-Italiaanse schrijfster Simonetta Greggio (1961) is de hoofdpersoon en verteller de rijke, homoseksuele architect Nunzio D'Ombra. Hij is vermoord en in de Seine gegooid en registreert vanuit een soort hiernamaals de reacties op zijn onverklaarbare verdwijning. Zijn zorg gaat uit naar zijn vriend Ami, die hij met ruzie verlaten had, maar nog meer naar zijn jeugdvriendin Blue, die hem ongerust en het ergste vermoedend op het spoor tracht te komen. Die zoektocht brengt haar terug naar de Col de l'Ange uit haar jeugd, waar Marcus, de broer van Nunzio, op haar wacht. Het vanuit een origineel standpunt beschreven verhaal geeft in eenvoudige, beeldende taal een poëtische, melancholieke evocatie van een ongelukkige jeugd en een beschermende vriendschap in een idyllisch decor. Het geheel blijft tot het einde toe intrigeren door een delicaat opgevoerde spanning. Normale druk.

À propos de Simonetta Greggio

CC BY 3.0 - Image by librairie mollat

Simonetta Greggio (née le 21 avril 1961 à Rubano (province de Padoue) en Italie) est une romancière et traductrice italienne.

Biographie

Simonetta Greggio a fait ses études à la Faculté des lettres de Padoue. Arrivée à Paris en 1981, elle a été journaliste pendant plusieurs années, collaborant à des revues et magazines divers dont City, Télérama, La Repubblica. Elle partage sa vie entre Paris, Venise et la Provence. Comme sa romancière fétiche, Elsa Morante, elle préfère que l'on parle d'elle comme d'un écrivain, refusant l'appellatif d'écrivaine.

Carrière

Simonetta Greggio a commencé sa carrière de journaliste comme auteur d’une douzaine d’ouvrages d’art de vivre consacrés aux jardins et à la cuisine. Elle est notamment l'auteur des premiers Guide des…En lire plus sur Wikipedia