Livre
Néerlandais

Tussen lelie en waterstofbom : the early years

Ramsey Nasr (auteur)

Tussen lelie en waterstofbom : the early years

Bundeling van vroeg werk van de Nederlandse dichter (1974- , vanaf 2009 Dichter des Vaderlands).
Titre
Tussen lelie en waterstofbom : the early years
Auteur
Ramsey Nasr
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009
303 p. : ill.
ISBN
9789023456902

Commentaires

Ramsey Nasr is weliswaar al geruime tijd actief als auteur, maar pas sinds zijn recente verkiezing tot Dichter des Vaderlands is hij bij het ruime publiek, zeker in Nederland, bekend geworden. In Vlaanderen is die bekendheid al langer aan de gang; Nasrs aanstelling tot stadsdichter van Antwerpen resulteerde in een aantal gesmaakte verzen. In dezelfde periode was Nasr in Vlaanderen zelfs een graag geziene mediafiguur. Nasrs uitgever wil dat publieke imago duidelijk verder aanscherpen, ook in Nederland, door de publicatie van zijn 'verzamelde' gedichten. De provocatieve titel Tussen lelie en waterstofbom wijst daarbij op het contrast tussen het klassieke ideaal van de dichter die de eeuwenoude schoonheid bezingt (met de lelie daarenboven nog als een sterk symbolisch geladen bloem) en de chaos van de moderne, volstrekt antipoëtische tijd. Men zou in die titel, met enige overdrijving, ook een soort van gang van de dichter Nasr kunnen zien. Nasr debuteerde met een reeks lyrische ver…Lire la suite
Ramsey Nasr (1974), dichter, acteur, regisseur en sinds kort Dichter des Vaderlands, heeft in deze verzamelbundel zijn poëtisch werk-tot-nu-toe samengebracht. Als barok talent, zich vaak ontladend in lange epische gedichten, is hij de tegenpool van "hollands koning Schraalhans" die immers de handrem op 't grote gebaar pleegt te zetten. Net zo goed bezingt hij de liefde en de "nachtigal" als hij de politiek en de oorlog verkettert. Clichés, bananenrijmen en archaïsche werkwoorden schuwt de dichter niet als hij daarmee zijn persoonlijk credo kan verkondigen. Z'n podiumervaring en muzikaliteit ondersteunen hem daarbij. Hij, de "Nederpalestijn", poogt zich Antwerpen, waarvan hij stadsdichter was, eigen te maken. Met zijn fijne neus voor onrecht slaagt hij daarin. De bundel besluit met een nawoord en wat toelichtingen. Een goede gelegenheid om met onze veelzijdige Dichter des Vaderlands kennis te maken. Zijn gedrevenheid, mededogen, muzikaliteit en humor zullen menigeen weten te raken.

À propos de Ramsey Nasr

Ramsey Nasr, né le 28 janvier 1974 à Rotterdam, est un acteur, poète et écrivain néerlandais, d'origine palestinienne.

Biographie

Ramsey Nasr, né en 1974 à Rotterdam dans une famille palestino-néerlandaise, est diplômé en 1995 de l'école d'art dramatique d'Anvers.

Il remporte en 2013 le Gouden Ganzenveer (en). En 2015 il remporte le prix Louis d'Or.

Il joue dans The other voice mis en scène par Ivo van Hove

Avec Hannah Hoekstra, en 2019 il est nominé pour le Toneelprijzen.

Filmographie

Cinéma et téléfilms