Livre
Néerlandais

Homo safaricus : verslag van een expeditie

Ramsey Nasr (auteur)

Homo safaricus : verslag van een expeditie

Verslag van de dichter (des Vaderlands), schrijver, acteur en regisseur Ramsey Nasr (1974) van een groepsreis met een Vlaamse wetenschappers, biologiestudenten en een cameraploeg naar Tanzania.
Titre
Homo safaricus : verslag van een expeditie
Auteur
Ramsey Nasr
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2008
143 p., [8] p. pl.
Note
Publicatie n.a.v. het televisieprogramma op Canvas Wildcard: Tanzania
ISBN
9789023440840

Commentaires

In juli 2008 vergezelde Ramsey Nasr, op uitnodiging van de Universiteit Antwerpen, 35 biologiestudenten op hun stagereis naar Tanzania, waar ze samen met een even grote groep Tanzaniaanse studenten veldwerk zouden verrichten. Homo safaricus is het dagboek dat Nasr tijdens die 14-daagse reis bijhield. In het dankwoord achteraan in het boek omschrijft hij zichzelf als de "invasieve exoot" van de groep. Van biologie weet hij weinig af: hij is iemand die "leeft in een bakstenen biotoop" en "nog geen tortelduif van een stadsmus" kan onderscheiden.
Maar een scherp observator is Nasr wel. In zijn functie van "permanente ontdekkingsreiziger" beschrijft hij het veldwerk in en de safaritochten door de verschillende Tanzaniaanse landschappen: de savanne, het regenwoud, het koraalrif. Niet alleen de natuur intrigeert hem, maar ook de biologen zelf: "Biologen lijken, anders dan de meeste primaten, zelden gericht op zoek te zijn naar iets: ze beginnen gewoon; nauwkeurig, meticuleus, en vo…Lire la suite
Dichter (des Vaderlands), schrijver, acteur en regisseur Ramsey Nasr (1974) reisde met een groep Vlaamse wetenschappers, biologiestudenten en een cameraploeg van Canvas naar Tanzania. Nasr wordt overweldigd door wat hij meemaakt, niet alleen door de natuur, de mensen (en de armoede) en de wetenschap, maar ook en vooral door de vraag wie hij is, hoe hij leeft in het westen en waar de wortels van de (natuurlijke) mens liggen. Hij beschrijft zijn reis op geestige, spitsvondige, analyserende, eerlijke wijze, in bij vlagen briljante, maar permanent prikkelende en vermakelijke formuleringen. Nasr is een begaafd stilist die met humor en zelfinzicht de lezer weet te betrekken bij een expeditie die door dit verhaal meer wordt dan een reis van een schrijver met wat biologen naar Tanzania. Voorzien van fraaie kleurenfoto's.

À propos de Ramsey Nasr

Ramsey Nasr, né le 28 janvier 1974 à Rotterdam, est un acteur, poète et écrivain néerlandais, d'origine palestinienne.

Biographie

Ramsey Nasr, né en 1974 à Rotterdam dans une famille palestino-néerlandaise, est diplômé en 1995 de l'école d'art dramatique d'Anvers.

Il remporte en 2013 le Gouden Ganzenveer (en). En 2015 il remporte le prix Louis d'Or.

Il joue dans The other voice mis en scène par Ivo van Hove

Avec Hannah Hoekstra, en 2019 il est nominé pour le Toneelprijzen.

Filmographie

Cinéma et téléfilms