Livre
Néerlandais

De fundamenten

Ramsey Nasr (auteur)
Titre
De fundamenten
Auteur
Ramsey Nasr
Langue
Néerlandais
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
143 p.
ISBN
9789403132310 (hardback)

Commentaires

Corona, klimaat en kapitalisme

Ramsey Nasr serveert oude wijn in gerecycleerde zakken.

De Nederlandse dichter, toneelschrijver en acteur Ramsey Nasr was het afgelopen jaar helemaal klaar met Netflix en zette zich dan maar aan het denken over de woelige tijden waarin we leven. Erg verrassende inzichten leverde dat niet op, al weet de voormalige stadsdichter van Antwerpen ze bijwijlen fraai te formuleren.

Nasr betoogt dat we de fundamenten van onze samenleving als ornamenten zijn gaan beschouwen en dat we zorg, onderwijs en cultuur aan de markt hebben overgelaten vanuit het arrogante geloof dat 'een veilig, gezond, openbaar leven ons toekomt zonder meer.' Voor de 47-jarige Amsterdammer is Covid-19 'slechts een amuse' voor de klimaatramp die ons nog te wachten staat, en beiden beschouwt hij als gevolgen van onze diepe buiging voor het vrijemarktprincipe dat groei en winst heilig heeft verklaard.

De schrijver legt niet elk verband tussen de coronapandemie, de klimaatverandering en het neoliberale kapitalisme even helder uit, maar dat betekent uiteraard niet…Lire la suite

De noodgedwongen inactiviteit als gevolg van de corona-lockdown heeft velen van ons extra tijd gegeven om na te denken. Waar de meeste mensen hun persoonlijke situatie daarbij als uitgangspunt genomen zullen hebben, heeft voormalig Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr gekozen voor de klimaatcrisis waarin de wereld zich bevindt. De pandemie is naar zijn mening een symptoom van de dramatische toestand waarin de mensheid met haar streven naar steeds meer welvaart de wereld gebracht heeft en moet daarom wat dat betreft als een wake-up call worden gezien. In Nederland mag dit bewustzijn inmiddels vrij breed zijn doorgedrongen, tegelijkertijd moeten wij ook de grootste stappen zetten om tot verandering te komen, omdat we met onze intensieve landbouw, energieverslindende industrie en ontembare reislust bovengemiddeld bijdragen aan de opwarming van de atmosfeer. Het boek stemt bepaald niet vrolijk en menig lezer zou er van in de put kunnen raken, ware het niet dat Nasr de pijn met veel mooie di…Lire la suite

À propos de Ramsey Nasr

Ramsey Nasr, né le 28 janvier 1974 à Rotterdam, est un acteur, poète et écrivain néerlandais, d'origine palestinienne.

Biographie

Ramsey Nasr, né en 1974 à Rotterdam dans une famille palestino-néerlandaise, est diplômé en 1995 de l'école d'art dramatique d'Anvers.

Il remporte en 2013 le Gouden Ganzenveer (en). En 2015 il remporte le prix Louis d'Or.

Il joue dans The other voice mis en scène par Ivo van Hove

Avec Hannah Hoekstra, en 2019 il est nominé pour le Toneelprijzen.

Filmographie

Cinéma et téléfilms