Livre
Néerlandais

Dit is uil

Libby Walden (auteur), Jacqui Lee (dessinateur)
Public cible:
3-5 ans et plus
Genre:
Op een tak in het bos zit Uil te slapen. Kun je helpen Uil wakker te maken? Kriebel maar op zijn buik. En als dat niet helpt, klap dan drie keer om de zon uit te doen. Interactief prentenboek met felgekleurde illustraties op een zwarte ondergrond, flappen en doe-opdrachten. Vanaf ca. 4 jaar.
Sujet
Uilen
Extra subject
prentenboeken
Titre
Dit is uil
Auteur
Libby Walden
Dessinateur
Jacqui Lee
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
This is owl
Éditeur
Utrecht: Veltman Uitgevers, © 2019
[40] p. : ill.
ISBN
9789048317882 (hardback)

Commentaires

In het bos zit uil rustig op zijn tak, met zijn ogen dicht. Hij moet wakker worden, maar doet dat niet en de lezer wordt gevraagd hem op de buik te kriebelen. Maar uil is een nachtdier en hij wil overdag zijn ogen gesloten houden. De lezer moet drie keer klappen om de ‘zon uit te doen.’ Het wordt dan wel erg donker, dus er wordt gevraagd een ‘grote ronde maan’ te tekenen. En zo gaat het verhaal verder. Het bijzondere aan het boek is dat op elke pagina de lezer rechtstreeks wordt aangesproken en om hulp wordt gevraagd. Sommige pagina’s zijn afgesneden of hebben een in vorm gesneden flap, zodat bij het omslaan daarvan een andere illustratie ontstaat. Het verhaal is mooi opgebouwd naar een vertederend slot waarbij er sprake is van een pasgeboren uiltje, met een tekst die zich prima laat voorlezen. Bij de illustraties wordt goed gebruikgemaakt van de felle kleuren tegen een zwarte achtergrond (want de zon is weg!). Het hoge smalle prentenboek zal door de interactie tussen het verhaal en h…Lire la suite

Dit is uil

In het bos woont uil. En uil wordt pas wakker als de zon ondergaat. En als je te hard met de bladzijden fladdert, verdwijnt uil. Gelukkig vind je hem terug, samen met een andere uil. Samen maken ze een nest en uit het ei komt baby uil. De zon komt terug op en familie uil gaat slapen. Het boek nodigt je uit om te fladderen met de bladzijden, het in verschillende houdingen vast te nemen, te tikken op figuren en te kijken wat er dan op de volgende bladzijde gebeurt. Het is een doe-boek. Elke pagina nodigt het kind uit om iets te doen, zodat je het effect kan zien op de volgende bladzijde. Het blijft een tweedimensionaal verhaal en de handelingen zijn in één richting en weinig interactief. De dieren zijn leuk, rudimentair getekend en herkenbaar. De tekeningen zijn verder niet echt origineel. Ook het verhaal, losstaande van de wendingen na elke gevraagde doe-actie, blijft een basisverhaal.