Livre
Néerlandais

Schemervluchten : essays

Helen Macdonald (auteur), Nico Groen (traducteur), Joris Vermeulen (traducteur)
Observaties van gedrag van mens en dier in de (Britse) natuur, met wetenswaardigheden over de geschiedenis van Engeland, de wetenschap achter dier en natuur en met een krititische, humoristische of persoonlijke noot.
Titre
Schemervluchten : essays
Auteur
Helen Macdonald
Traducteur
Nico Groen Joris Vermeulen
Langue
Néerlandais
Langue originale
Anglais
Titre original
Vesper flights
Éditeur
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
319 p.
ISBN
9789403144900 (paperback)

Commentaires

Onder het plaveisel de woestijn

Van dorpel tot vulkaan: schrijfster Helen Macdonald ontdekt overal verborgen natuurpracht. En helaas ziet ze overal natuur verdwijnen. Schemervluchten leest als een laatste waarschuwing.

‘In de loop van mijn leven is de wereld de helft van haar fauna kwijtgeraakt. Klimaatverandering, leefgebieden die kleiner worden, vervuiling, pesticiden en bejaging hebben ertoe geleid dat gewervelde diersoorten meer dan honderd keer zo snel uitsterven als in een wereld zonder mensen.’ Even wilden we deze boude uitspraak van de Britse natuurschrijfster Helen Macdonald voorleggen aan collega Dirk Draulans, maar een kort rondje internet leert ook al dat Macdonald gewoon gelijk heeft: de zesde massa-extinctie is een feit, en de mensheid draagt daarin een gigantische collectieve verantwoordelijkheid.

Daarom deze nieuwe bundel, een Wunderkammer van rariteiten die de natuur ons te bieden heeft en waarbij Macdonalds verwondering telkens de leidraad vormt. Tussen de regels lees je de hoop dat haar anekdotische essays tot bezinning leiden: laten we vechten voor deze natuurpracht, laten we niet lijdzaam toekijken hoe de aarde verschraalt. Macdonald weigert aan het pessimi…Lire la suite

Een collectie essays in de eerste persoon over natuur, die deels eerder zijn gepubliceerd in onder andere de New York Times. De schrijfster is dicht bij huis en ver weg verrast over het gedrag van andere mensen en hun innige band met de natuur, maar vooral met dieren. Ze laat zien hoe de vogelbescherming en het traceren van vogels in verband staat met de Wereldoorlogen en de nationale cultuur van Engeland. Ze realiseert zich dat mensen vasthouden aan het beeld van hun favoriete natuurgebied, ontstaan uit een combinatie van mythes en eigen ervaringen uit het verleden, terwijl dit gebied steeds kleiner wordt, biodiversiteit steeds minder en diersoorten bedreigd worden. Maar ze geniet ook van verschijnselen als zonsverduistering, leert van de dieren, verbaast zich over de natuur in de stad. Wat bijzonder is aan deze verhalen is de openheid van de schrijfster (1970) van ‘De H is van havik’. Ze observeert, uit kritiek, maar geeft ook haar eigen zwakheden aan. Gebruik van wetenschappelijke …Lire la suite

À propos de Helen Macdonald

Helen Macdonald, née en 1970 à Chertsey, dans le comté de Surrey, en Angleterre, est une romancière, illustratrice, historienne et naturaliste britannique.

Biographie

Fille d'un père photographe au Daily Mirror et d'une mère qui travaille pour un journal local, elle fait ses études supérieures en sciences de la nature à l'université de Cambridge. Après l'obtention de son diplôme, de 2004 à 2007, elle est chargée de recherches au Jesus College. Elle travaille ensuite comme chercheuse au Département d'Histoire et de Philosophie des Sciences de l'université de Cambridge.

En 2001, elle publie Shaler's Fish, son premier roman. La notoriété lui échoit toutefois avec la parution en 2014 de son troisième roman, M pour Mabel (H is for Hawk), qui remporte le prix Costa du meilleur livre de l'année 2014, le prix Samuel Johnson 201…En lire plus sur Wikipedia