Livre
Néerlandais

De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek

Conny Braam (auteur)

De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek

Een Engelse oorlogsveteraan en een Nederlandse leeftijdsgenoot, handelsreiziger van de Nederlandsche Cocai͏̈ne Fabriek in Amsterdam, die de Engelse troepen tijdens de Eerste Wereldoorlog ruimschoots cocai͏̈ne leverde, ontmoeten elkaar na de oorlog.
Titre
De handelsreiziger van de Nederlandsche Cocaïne Fabriek
Auteur
Conny Braam
Langue
Néerlandais
Édition
2
Éditeur
Amsterdam: Nieuw Amsterdam, 2009
416 p.
ISBN
9789046806753 (paperback)

Commentaires

Conny Braam stond eerder als Nederlandse politieke activiste op de bres voor mensen. Braam was onder andere oprichtster van de Nederlandse Anti-Apartheid Beweging en was ze betrokken bij de Zuid-Afrikaanse vrijheidsstrijd. Ook haar romans getuigen van een kritische sociaal-maatschappelijke opstelling, waarbij ze op een subtiele manier ten strijde trekt tegen onrecht en de hypocriete houding van machthebbers en machtige belangengroepen.

Bij haar research kwam Braam achter het bestaan van een Nederlandse Cocaïne fabriek gevestigd in Amsterdam, die tijdens de Eerste Wereldoorlog weergaloze winsten maakten met de productie en de verkoop van cocaïne aan zowat alle strijdende partijen. Dat was mogelijk omdat Nederland tijdens de oorlog neutraal was. Zulke grote hoeveelheden cocaïne konden niet alleen voor louter medische doeleinden bedoeld zijn en Braam concludeert dat dit stimulerend middel wellicht massaal aangewend werd om de strijdende partijen te fokken.

Deze stelling kom…Lire la suite
Deze Nederlandse journaliste en schrijfster (1948) heeft al een tiental boeken geschreven die veelal gebaseerd zijn op haar eigen ervaringen, zoals haar debuut ‘Operatie Vula’ (1992), of op historische feiten, zoals de bestseller ‘De woede van Abraham’ (2000). In haar nieuwste roman gaat het om de feiten rond de cocaïnefabriek die tot eind jaren ’60 in Amsterdam gevestigd was, op de plek waar nu het clubhuis van de Hell’s Angels staat. Want de Nederlandse relatie met drugs blijkt terug te gaan tot 1900. Braam ontdekte dat deze fabriek Duitse en Engelse soldaten tijdens de Eerste Wereldoorlog schaamteloos van grote hoeveelheden cocaïne voorzag, terwijl Nederland neutraal was in die oorlog. Ze vertelt het verhaal van de Engelse soldaat Robin en de Nederlandse handelsreiziger in cocaïne Lucien, die elkaar na de oorlog ontmoeten, wisselend vanuit beider perspectief. Braam doet dit met vaart en gevoel voor drama. Spanning komt in het plot met een liefdesverhaal tussen Robin en Luciens zus,…Lire la suite