Livre
Néerlandais

Wie liefheeft wint

Amélie Nothomb (auteur), Marijke Arijs (traducteur)
Een jonge vrouw neemt op catastrofale wijze wraak op haar vader, die haar van jongs af aan nauwelijks aandacht schonk en haar bestaan zo veel mogelijk negeerde.
Titre
Wie liefheeft wint
Auteur
Amélie Nothomb
Traducteur
Marijke Arijs
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Les prénoms épicènes
Éditeur
Amsterdam: Xander, 2019
173 p.
ISBN
9789401611060 (hardback)

Plusieurs langues:

Commentaires

Onbeminde dochter

Roman. Wie liefheeft wint is vintage Amélie Nothomb, maar hij mag wat meer sprankelen. Het is wachten op een grand cru.

Een nieuwe herfst, een nieuwe roman van Amélie Nothomb (53). Daar kan je je horloge op gelijkzetten, en dat is al zo sinds Nothomb debuteerde met Hygiëne van de moordenaar in 1992. Ze was toen een frisse, wat excentrieke Belgische, die met een heel eigen stijl en inhoud de wereld zou veroveren. Zwarte handschoenen en rode lippenstift, een beetje gothic en een beetje emo - haar mediaoptredens gaven haar in die begindagen een voorsprong op de concurrentie. Maar het ging toch om wat ze schreef; haar romans waren kort en kunstig.

Fijne, kille sprookjes bedacht Nothomb, zoals lang geleden ook Charles Perrault deed: 'Hij vertelde afschuwelijke dingen met een lichte toets'. Dankzij haar sprankelende lichtheid kon ook Nothomb haar lezers donkere verhalen oplepelen. Verhalen waarin ze eenzame zielen laat kwellen door narcisten, maar waarin ze onschuldigen ook de wraak gunt die hen in het dagelijkse leven vaak ontglipt. ­Nothombs romans eindigen niet altijd met een hap…Lire la suite

Van liefde of genegenheid is in het huwelijk van een jonge man en vrouw in Parijs al geen sprake meer als in de jaren zeventig hun enige dochter wordt geboren, die zij de wonderlijke naam Épicène geven. Van haar moeder krijgt zij alle zorg, liefde en aandacht, maar haar op status en aanzien gerichte vader negeert zijn dochter vooral, alsof hij haar bestaan wil ontkennen. Dat vervult de jonge Épicène met wrok en haat, wat uitmondt in een catastrofale wraakactie op haar vader. In dit gruwelijke verhaal rond monsterlijke patriarchale macht spelen, naast vertrouwde motieven als schaamte, haat en wreedheid, ook vernietigingsdrang en overlevingskracht een cruciale rol. Korte scènes rond veelal symbolische situaties worden afgewisseld met snelle dialogen tussen personages, die met hun genderneutrale, soms vreemde namen vragen naar identiteit oproepen. Deze in Frankrijk gunstig ontvangen, kleine roman van de zeer productieve, gelauwerde Franstalige Belgische auteur (1966), lijkt het pendant t…Lire la suite

À propos de Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Image by ΛΦΠ

Amélie Nothomb /ameli nɔtɔ̃b/, nom de plume de Fabienne Claire Nothomb, née le 9 juillet 1966 à Etterbeek (Région de Bruxelles-Capitale), est une romancière belge d'expression française.

Auteure prolifique, elle publie un ouvrage par an depuis so…En lire plus sur Wikipedia