Livre
Néerlandais
In de vorm van een lange monoloog door Jezus geeft de schrijfster op eigen wijze een vrije interpretatie van de gedachten en gevoelens van Jezus tijdens zijn laatste uren.
Titre
Dorst
Auteur
Amélie Nothomb
Traducteur
Marijke Arijs
Langue
Néerlandais
Langue originale
Français
Titre original
Soif
Éditeur
Amsterdam: Xander Uitgevers, © 2020
173 p.
ISBN
9789401612319 (hardback)

Commentaires

De passie volgens Amélie

Amélie Nothomb was einde vorig jaar de gedoodverfde winnaar van de Goncourtprijs, maar haalde het uiteindelijk niet. Dorst is inderdaad een van de betere Nothombs. 

Je zal maar uit een van de katholiekste nesten van België komen. Volgens schrijfster Amélie Nothomb verdiende haar familie die titel: de Nothombs waren buitengewoon godvruchtig. Dat had verstrekkende gevolgen voor de kleine Amélie. Ze leerde al vlug de geest boven het lichaam te stellen en voor dat laatste alleen minachting te voelen ('In het beste geval had je een lichaam dat stopte bij de gordel, daaronder was er… niets.'). Zoveel repressie leidde tot anorexie. Pas na haar eerste jaren als schrijfster kreeg Nothomb weer het gevoel dat ze een lichaam had en dat ze het kon bewonen zonder zelfhaat.

Maar de katholieke opvoeding had nog een gevolg: van kleinsaf wist Amélie dat ze een boek over Jezus zou schrijven. Dàt was wat telde, dat zou haar raison d'être worden. Alleen voelde ze zich er de voorbije zevenentwintig boeken niet toe in staat: 'Ik was nog niet de literaire atleet van mijn dromen, ik had nog niet genoeg spieren gekwe…Lire la suite

De laatste uren van het leven van Jezus worden op indringende wijze, naar eigen interpretatie, beschreven. Vanaf het vonnis door Pilates, via de kruisgang naar de kruisiging tot en met de korte tijd daarna wordt de lezer meegevoerd in het door de Franse schrijfster vrij herschreven Bijbelverhaal, vanuit het perspectief van Jezus, de ik-verteller. In een lange monoloog laat Amélie Nothomb (1966), van wie meer dan twintig romans verschenen, in een prachtig proza Jezus over zijn laatste uren vertellen. Het is een heel bijzondere, literaire (en mooi in het Nederlands vertaalde) weergave. De afwisselend in België en Frankrijk wonende schrijfster ontving voor haar eerdere werk reeds veel literaire prijzen. Ook deze roman werd voor de Prix Goncourt 2019 genomineerd. Korte, uitstekend geschreven roman die helemaal past in het werk van de schrijfster.

À propos de Amélie Nothomb

CC BY-SA 4.0 - Image by ΛΦΠ

Amélie Nothomb /ameli nɔtɔ̃b/, nom de plume de Fabienne Claire Nothomb, née le 9 juillet 1966 à Etterbeek (Région de Bruxelles-Capitale), est une romancière belge d'expression française.

Auteure prolifique, elle publie un ouvrage par an depuis so…En lire plus sur Wikipedia