Boek
Nederlands

Nina Simone's kauwgom

Warren Ellis (auteur), Frans Reusink (vertaler)
Persoonlijk verslag van de auteur en muzikant over het stuk kauwgom, afkomstig van de Amerikaanse singer-songwriter Nina Simone (1933-2003), dat hij jarenlang bewaarde en over de impact van dit relikwie op zijn leven en vriendschappen. Met foto’s en illustraties.
Titel
Nina Simone's kauwgom
Auteur
Warren Ellis 1965-
Vertaler
Frans Reusink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Nina Simone's gum
Uitgever
Amsterdam: Lebowski Publishers, 2023
208 p. : ill.
ISBN
9789048868032 (paperback)

Besprekingen

Warren Ellis

Warren Ellis is de man die de rechterhand van Nick Cave al jaren in de zijne mag houden bij de Bad Seeds. Dat hij ook een stukje kan schrijven, bewees hij vorig jaar met een verrukkelijk boek over hoe hij na een concert van Nina Simone haar kauwgom in een handdoek wikkelde en die twintig jaar bewaarde. Het platgekauwde ding werd niet alleen verzilverd en door Ann Demeulemeester tot een ring verwerkt, het kreeg ook een plaats in een overzichtstentoonstelling van Cave, op een marmeren sokkel en al. Ook in de pas uitgekomen Nederlandse vertaling vertelt 'Nina Simone's kauwgom' iets over de grote bezieling die van iets kleins kan uitgaan - is het geen kauwgom van een jazzlegende, dan wel een pianoballade van een Australische bard - maar vertaler Frans Reusink doet de woordkeus van Ellis niet altijd eer aan. De custodian van de kauwgom is veel meer dan gewoon de 'beheerder', een purging of sorts gaat verder dan 'een enorme bevrijding'. Dat Reusink zijn woorden rond de tientallen foto's …Lees verder

Een vermakelijk verslag over fandom, verzamelwoede en de liefde voor muziek. De auteur beschrijft hoe hij meer dan twintig jaar lang een stuk kauwgom bewaarde dat de Amerikaanse singer-songwriter Nina Simone (1933-2003) bij een concert op haar piano plakte. De auteur stal het stuk kauwgom na het concert en bewaarde het in een koffer, gewikkeld in Simones handdoek. Pas toen de bekende Australische singer-songwriter Nick Cave (1957) hem benaderde voor een tentoonstelling in Kopenhagen, haalde hij het pop-relikwie voor het eerst uit deze bewaarplaats. In heldere, persoonlijke stijl geschreven. Met kleurenfoto's, illustraties en een kaart Warren Ellis (1965) is singer-songwriter, multi-instrumentalist, muziekliefhebber en schrijver. Hij is bekend van onder meer Nick Cave and the Bad Seeds en Grinderman, en maakte de filmmuziek van onder andere The Proposition, The Road en The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford. 'Nina Simone's kauwgom' is zijn eerste boek.

Over Warren Ellis

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Bageensky

Warren Ellis (Ballarat, 1965) is een Australisch violist en multi-instrumentalist. Hij maakt deel uit van de rockbands Dirty Three en Nick Cave and the Bad Seeds. Eerder was hij ook lid van Grinderman tot die band in 2013 werd ontbonden.

Ellis heeft samen met Nick Cave de soundtracks geschreven voor de films The Proposition, The Road, The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford en Loin des hommes.