Boek
Nederlands

Het alfabet van de stilte : roman

+1
Het alfabet van de stilte : roman
×
Het alfabet van de stilte : roman Het alfabet van de stilte : roman

Het alfabet van de stilte : roman

Genre:
Titel
Het alfabet van de stilte : roman
Auteur
Walter Van den Broeck 1941-
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Antwerpen: De Bezige Bij Antwerpen, 2013
221 p.
ISBN
9789085425076 (paperback)

Besprekingen

De Kerk zette mensen eeuwenlang naar haar hand

Walter van den Broeck: 'het alfabet van de stilte'

Tongerlo Wie het over Kempense auteurs heeft, kan niet omheen de Turnhoutse schrijver Walter van den Broeck. Met zijn recentste wapenfeit Het alfabet van de stilte kaart hij het kindermisbruik in de Katholieke Kerk aan en de invloed van die instelling op het Vlaanderen van weleer.

Walter van den Broeck maakt deel uit van het geweten van de Kempen, maar ook van Vlaanderen in het algemeen. Zijn laatste boek Het alfabet van de stilte neemt ons terug in de tijd, toen de invloed van de Katholieke Kerk nog tot in de huis- en vooral slaapkamers van Vlamingen reikte.

"Aan de Kerk kon je eertijds niet ontsnappen.

Ze heeft het denken en handelen van de mensen eeuwenlang naar haar hand gezet. Denk maar aan het index-systeem in de bibliotheken.

Nobelprijswinnaars vond je er niet. Zelfs de boeken van Gerard Walschap ontbraken, want die pasten niet in het katholieke sprookje", legt van den Broeck uit.

"Anderzi…Lees verder

Onwelriekende potjes

ROMAN - Met romans die dicht op de huid van de actualiteit zitten, is het altijd uitkijken. En het wordt nog delicater als ze de kwestie van kindermisbruik in de katholieke kerk aansnijden. Kijk maar naar Louis van Dievel. Hij sloeg faliekant de bal mis met Ik noem Roger (2010), waarin hij bisschop Roger Vangheluwe zijn biecht gunde. Nu waagt ook Walter van den Broeck, de godfather van de Vlaamse geëngageerde roman, zich aan een boek over pedofilie bij de clerus. Ook hier is Vangheluwe - onder de naam bisschop Pispot - omnipresent.

Sinds de afronding van zijn vierdelige autobiografische 'koningscyclus' Het beleg van Laken (1985-1992) hoeft Walter van den Broeck niets meer te bewijzen aan de literaire goegemeente. De laatste jaren leverde deze coryfee onder meer de olijke bibliothriller De veilingmeester en Terug naar Walden af, een rocambolesk verhaal over de bankencrisis. In Het alfabet van de stilte gaat Van den Broeck gretig spitten in de geheimen van het katholieke Vlaan…Lees verder

Het kruis van nonkel pispot

Walter van den Broeck verwijst in Het alfabet van de stilte naar het seksuele wangedrag van bisschop Vangheluwe. Zo speelt hij in op de actualiteit, maar daarmee heeft hij nog geen actuele roman geschreven.

Een pedofiele bisschop, een middelmatige profwielrenner en een oude tante die familiegeheimen het liefst diep in de doofpot stopt: dit moet Vlaanderen zijn. Of toch het Vlaanderen dat al in zoveel romans werd uitgebeeld. Wie dacht dat na Hugo Claus ook de roman zou uitsterven waarin de katholieke kuiperij en het gekonkelfoes van la Flandre profonde centraal staan, heeft zich danig vergist.Het alfabet van de stilte van Walter van den Broeck is daar alweer een bewijs van.

In deze roman onderzoekt bolleboos Kristien Daeleman voor haar scriptie enkele onwelriekende uitwassen van het katholieke heart of darkness. Ze heeft daarvoor persoonlijke redenen, want de oom van haar vader is een bisschop die recent als pedofiel is ontmaskerd. Alleen al de naam van Firmin Van Groeneweghen doet aan die van de Roger Vangheluwe denken, maar ook op andere gebieden weerspiegelt deze fictieve bisschop zijn helaas minder fictieve tegenpool.

Om een beter zicht te krijgen op het kindermisbruik …Lees verder

Op schoot bij nonkel pispot

Dat monseigneur Vangheluwe ook in de literatuur zijn sporen zou nalaten, stond in de sterren geschreven. Walter van den Broeck zet meteen de standaard, en hij zet hem hoog.

Firmin Van Groeneweghen heet hij bij Van den Broeck, de bisschop die niet van zijn neefje kon blijven. Vanaf zijn vijfde droeg hij elke dag de mis op in het schuurtje achter het ouderlijke huis en voor zijn eerste communie vroeg hij een altaar met echt tabernakel. Dat Firmin het ver zou schoppen, betwijfelde niemand in het landelijke Vlaanderen van toen, maar dat hij nonkel pispot zou worden zijn kleine neefjes en nichtjes hadden moeite met het woord bisschop was het mooiste cadeau dat hij zijn familie kon geven.

Wanneer Het alfabet van de stilte begint heeft Firmins achternicht Kristien het plan opgevat een scriptie te maken over de onrechtstreekse gevolgen van het kindermisbruik in de Kerk. Welke psychische en morele schade hebben de schandalen veroorzaakt, en welke rol heeft het celibaat daarbij gespeeld? In haar wijde omgeving vindt ze genoeg stof om over na te denken. Van den Broeck voert immers een hele reeks geestelijken op die bewijzen dat priesters ook maar mense…Lees verder

Met Het alfabet van de stilte neemt Walter Van Den Broeck een onderwerp ter hand dat, wil het niet fout aflopen, alleen voorbehouden is voor pennen die het evenwicht weten te bewaren. Het evenwicht tussen empathie en ratio, tussen woede en kalmte, tussen verontwaardigd zijn en afstand bewaren. Het onderwerp is het verhaal van bisschop Van Groeneweghen, die zich jarenlang vergreep aan jonge knaapjes en die nu spoorloos is verdwenen. Lees: het onderwerp is Roger Vangheluwe. En dan vooral: de manier waarop de omgeving van zo’n figuur op de feiten reageert. Of vooral: niet reageert. Niet durft, niet kan, niet wil reageren.
In dat opzicht is Het alfabet van de stilte een vintage Van den Broeck-roman. Er wordt vertrokken van waargebeurde feiten en die feiten worden belicht vanuit het leven van de ‘gewone’ mensen, wiens leven erdoor overhoopgehaald wordt. 'Alles en iedereen staat op zijn kop. Het hele land, het hele dorp, de hele familie en ikzelf.' Met die woorden opent …Lees verder
Van deze nieuwe roman van de bekende Vlaamse schrijver (1941) bestaat ook een theaterversie. De achternicht van een plotseling onvindbare bisschop maakt een scriptie over kindermisbruik in de rooms-katholieke kerk. Zij laat familieleden en anderen vertellen en langzamerhand ontrolt zich een afschuwelijke familiegeschiedenis, waarin de bisschop en de kerk een uiterst kwalijke rol hebben gespeeld. De gebruikte verteltechniek, waarbij steeds andere personages het woord voeren, lijkt aanvankelijk de opheldering van het verleden in de weg te staan, maar blijkt al snel uiterst effectief omdat daarmee de gepleegde misdaden veel dichterbij komen dan in een verslag van de feiten. De plot is kunstig geconstrueerd en komt nogmaals hard aan, terwijl het geen echte verrassing is. Maar de schaal waarop misbruik in de doofpot werd gestopt is opnieuw onvoorstelbaar, en vormt een krachtige aanklacht van overheid en kerk. Gebaseerd op literatuurstudie o.a. van onlangs verschenen rapporten. Normale druk.

Over Walter Van den Broeck

Walter Stefaan Karel van den Broeck (Olen, 28 maart 1941) is een Vlaams roman- en toneelschrijver.

Biografie

Walter van den Broeck werd geboren op 28 maart 1941 als zoon van een Duitse moeder en een vader met een Vlaamse en Mexicaans-Filipijnse achtergrond. Hij groeide op in de cité naast de koperfabriek in Olen, waar zijn vader werkte. Walter begon zijn loopbaan als leraar Nederlands en geschiedenis in het Vlaamse Rijksonderwijs. In 1974 nam hij ontslag en werd hoofdredacteur van het gratis weekblad Turnhout Express. Hij richtte samen met Frans Depeuter en Robin Hannelore in 1965 het tijdschrift Heibel op, dat kritisch, humoristisch en polemisch gevestigde literaire waarden op de korrel nam.

In 1965 trouwt hij met Eliane de Winter, met wie hij in 1966 twee kinderen kreeg: Stefan (de latere schrijver) in januari en Karl (de latere journalist) in december.

Na een aantal autobiografisch geti…Lees verder op Wikipedia