Boek
Nederlands

Bakhita : van slavernij naar vrijheid

Véronique Olmi (auteur), Marianne Kaas (vertaler)
Het levensverhaal van Bakhita (1869-1947), de eerste zwarte non in Italië, die als kind van zeven in Darfur ontvoerd en als slavin verhandeld werd.
Titel
Bakhita : van slavernij naar vrijheid
Auteur
Véronique Olmi
Vertaler
Marianne Kaas
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
Bakhita
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2019
393 p.
ISBN
9789044541014 (paperback)
Andere talen:

Besprekingen

Biografie over J. Bakhita (1869-1947). Als 7-jarige wordt ze door slavenhandelaren uit het geplunderde en verwoeste Darfoer meegenomen. Ze wordt mishandeld en verkracht en verschillende keren doorverkocht. Haar echte naam weet ze niet. Op haar 13e wordt ze gekocht door een consul en meegenomen naar Italië, waar haar zwarte huidskleur de mensen afschrikt. Door hem komt ze in het Inst. voor Cathechumenen in Venetië, waar ze kennismaakt met het katholieke geloof. Als ze 20 is, wordt ze vrij verklaard, op haar 21e gedoopt. In 1893 wordt ze op 24-jarige leeftijd bruid van God en wordt ze in een weeshuis in Schio tewerkgesteld in steeds andere functies. Tijdens de twee wereldoorlogen wijdt ze haar leven aan verwaarloosde kinderen. In 2000 wordt ze heilig verklaard. Het verhaal verloopt chronologisch. Bij elke verandering wordt het jaartal genoemd. De wreedheid waarmee slaven behandeld werden, wordt realistisch beschreven. De handelaren, personen om haar heen en alle situaties waarin ze verz…Lees verder

Over Véronique Olmi

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Thesupermat

Véronique Olmi (Nice, 3 augustus 1962) is een Franse schrijver van romans en toneelstukken. Ze werkte als actrice en als toneelregisseur. In 2017 ontving zij de Prix du roman FNAC voor haar roman Bakhita.

Biografie

Véronique Olmi is opgegroeid in een katholiek gezin met vijf broers en zussen. Het behoorde tot de Franse middenklasse. De Franse politicus en oud-minister van Landbouw Philippe Olmi (1891 - 1980) was haar grootvader. Olmi studeerde drama bij Jean-Laurent Cochet. Van 1990 tot 1993 werkte zij als assistent-regisseur voor Gabriel Garran en Jean-Louis Bourdon. Ze werkte vervolgens als actrice en als regisseur.

Tussen 1996 en 2016 ze schreef acht toneelstukken en meer dan tien romans en novelles. Ook verzorgde zij enkele filmscenario’s. Voor haar eerste roman Bord de Mer ontving ze in 2002 de Prix Alain-Fournier en in 2012 de Prix des Maisons de la Presse voor Cet été-là. Haar werk is in meer …Lees verder op Wikipedia