Boek
Nederlands

Het creëren van de vijand : gelegenheidsgeschriften

Umberto Eco (auteur), Roland Fagel (vertaler)
+1
Het creëren van de vijand : gelegenheidsgeschriften
×
Het creëren van de vijand : gelegenheidsgeschriften Het creëren van de vijand : gelegenheidsgeschriften

Het creëren van de vijand : gelegenheidsgeschriften

Genre:
Waarom hebben we vijanden nodig? Wat maakt Les Misérables zo onweerstaanbaar? Is het handig om volkswijsheden als basis voor een grondwet te nemen? Waarom bevinden ideale samenlevingen zich altijd op een eiland? Verzameling van lezingen, artikelen en andere bijdragen over literaire, cultuurhistorische en maatschappelijke thema’s.
Titel
Het creëren van de vijand : gelegenheidsgeschriften
Auteur
Umberto Eco 1932-2016
Vertaler
Roland Fagel
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Italiaans
Oorspr. titel
Construire il nemico e altri scritti occasionali
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Bakker, 2012
299 p. : ill.
ISBN
9789035136502 (paperback)

Besprekingen

Op de achterflap van Umberto Eco’s Het creëren van de vijand (een oorspronkelijk in 2011 verschenen bundel met wat in de moedertaal van de auteur ‘scritti occasionali’ heet) bestempelt zijn Nederlandse uitgever deze nieuwe uitgave als ‘een belangrijk boek, juist op dit moment’. Wellicht zou Eco als geen ander de ironie van deze publicitaire praat inzien. Hoe kun je nu van een verzameling stukken waarvan de auteur zelf beklemtoont dat ze eerder toevallig tot stand is gekomen en dat de samenhang ervan niet echt gegeven is, beweren dat het om een tijdige interventie gaat? Bovendien maakt Eco duidelijk dat het fenomeen waarover hij het in het titelhoofdstuk van zijn bundel heeft — het feit dat groepen mensen in hun zoektocht naar een eigen identiteit vaak op zoek gaan naar een gemeenschappelijke vijand — juist van alle tijden is en dus zeker niet gewoon van dit moment. ‘De vijand kan uit geen enkel beschavingsproces worden geschrapt’, besluit Eco en hij haalt voorbeelden uit versch…Lees verder
Het boek bestaat uit een twintigtal opstellen waarin Eco zijn persoonlijke mening geeft, geschreven gedurende de laatste tien jaar en voor de meest uiteenlopende gelegenheden. Het gaat om gelegenheidsgeschriften die, meent Eco, geen origineel standpunt hoeven te bevatten, maar dienen om te amuseren. Eco, erudiet en nooit verlegen om een groot gebaar en een overgeneralisatie, opent zijn boek met een opstel over het enorme belang voor de mens van een vijand, een twijfelachtige stelling die hij illustreert met een overdaad van citaten uit de geschiedenis van de Westerse cultuur. Daarna volgen interessante essays over de Italiaanse literaire beweging Gruppo 63, waarvan Eco zelf ooit lid is geweest, over de opmerkelijke visie van Thomas van Aquino over het embryo, en over onze fascinatie voor eilanden. De vele verhalende passages laten goed zien dat voor Eco (1932-2016) de romancier en essayist niet strikt gescheiden personen zijn.

Over Umberto Eco

Umberto Eco (Alessandria, 5 januari 1932 – Milaan, 19 februari 2016) was een Italiaanse schrijver en semioticus. Hij behoort tot de bekendste Italiaanse schrijvers van zijn tijd.

Biografie

Eco werd geboren in het Noord-Italiaanse gewest Piëmont. Hij ontving salesiaans onderwijs en studeerde middeleeuwse filosofie aan de Universiteit van Turijn. Hij was tot 2008 hoogleraar in de semiotiek aan de Universiteit van Bologna. Eco werd katholiek opgevoed, maar werd later atheïst.

Als schrijver brak Eco in 1980 internationaal door met zijn roman Il Nome della Rosa (De naam van de roos), een spannende detectiveroman die zich in 1327 afspeelt in het kader van de strijd tussen het centrale gezag van de Rooms-Katholieke Kerk en verschillende stromingen daarin die met geweld werden onderdrukt. De historische achtergrond wordt uitgebreid geschetst. Het boek ademt het ritme van het kloosterleven en de hoofdstukken zijn ing…Lees verder op Wikipedia