Boek
Nederlands

Luisteren naar kinderen : dé methode voor overleg in het gezin

Thomas Gordon (auteur)

Luisteren naar kinderen : dé methode voor overleg in het gezin

Methode voor ouders en opvoeders om kinderen aan te moedigen de verantwoordelijkheid te dragen voor het vinden van eigen oplossingen voor hun problemen.
Titel
Luisteren naar kinderen : dé methode voor overleg in het gezin
Andere titel
Luisteren naar kinderen : van contact naar verbinding binnen het gezin
Auteur
Thomas Gordon
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Parent effectiveness training : the proven program for raising responsible children
Editie
Zesentwintigste, geheel herziene editie
Uitgever
Utrecht: Kosmos, 2020 | Andere uitgaves
256 p.
ISBN
9789021578668 (paperback)

Besprekingen

Dit boek gaat over de communicatie tussen gezinsleden. Het beschrijft de bewustwording van hun gedrag door ouders en hoe zij dit gedrag kunnen wijzigen. Ouders moeten 'de taal van de acceptatie' spreken. Er wordt aangegeven aan welke voorwaarden moet worden voldaan en welke risico's eraan verbonden zijn. Het luisteren naar kinderen, de manier van antwoorden door ouders en methoden om deze vaardigheid te leren. In het laatste deel worden situaties behandeld waarin het overdragen van waarden tot conflicten kunnen leiden. In het aanhangsel worden oefeningen uitgewerkt en blokkades in de communicatie benoemd. Het boek is bestemd voor hulpverleners in de jeugdzorg, zodat zij ouders op deze aanpak kunnen attenderen en adviseren. Herziene editie* waarin recent wetenschappelijk onderzoek is meegenomen.

Over Thomas Gordon

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door MichelleAdams

Thomas Gordon (Parijs, 11 maart 1918 - Solana Beach (Californië), 26 augustus 2002) was een Amerikaans klinisch psycholoog en grondlegger van begrippen als actief luisteren en de ik-boodschap bij interpersoonlijke communicatie. Hij werd vooral bekend vanwege de zogenaamde Gordon-methode.

Biografie

Gordon studeerde bij Carl Rogers (samen met Abraham Maslow grondlegger van de humanistische psychologie) en werd later zijn collega. In de jaren 50 hanteerde hij als bedrijfsconsulent principes van actief luisteren, ik-boodschappen en win-win-bemiddeling.

In 1962 organiseerde hij een eerste Parent Effectiveness Training voor 14 ouders in een voorstad van Los Angeles. Meer dan een miljoen ouders in 45 landen volgden deze cursus die vandaag wordt erkend als de eerste op vaardigheden gebaseerde oudertraining. Sinds de officiële introductie van zijn cursus Effectief omgaan met kinderen in 1979 in Ne…Lees verder op Wikipedia