Boek
Nederlands

Schadevolle jaren

Richard Russo (auteur), Kees Mollema (vertaler)
Een jongen moet kiezen tussen een leven bij zijn vader of zijn moeder.
Titel
Schadevolle jaren
Auteur
Richard Russo
Vertaler
Kees Mollema
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The risk pool
Editie
1
Uitgever
Utrecht: Signatuur, 2011
562 p.
Aantekening
Eerder verschenen o.d.t.: De risicofactor
ISBN
9789056723255 (hardback)

Besprekingen

‘De straten gaan de ene kant op, de avenues de andere.’ Dat is een van de gevleugelde, door de nodige drank benevelde uitspraken van Sam Hall als hij weer eens urenlang aan de bar hangt, bij de paardenraces heeft verloren, en zijn zoon Ned iets wil bijbrengen over het leven zoals hij dat ervaart. Na zijn terugkomst uit de Tweede Wereldoorlog is Sam een ander mens geworden en heeft hij zijn neurotische vrouw Jenny en kind in de steek gelaten om een ongeregeld leven te leiden als gokker, drankorgel, periodiek wegwerker, schuinsmarcheerder en ongeneeslijke mislukkeling die voor het ongeluk lijkt geboren. Na twee jaar afwezigheid uit Mohawk, een klein stadje met kerken, bordelen, sluitende leerlooierijen en een groeiende werkloosheid, keert hij terug, kidnapt zijn zoon een tijdje, en is dan een decennium lang spoorloos, waarna zich een breekbare relatie van aantrekken en afstoten tussen beiden ontwikkelt, die van cruciale invloed zal zijn op de volwassenwording van Ned. Het pijnlijke, maa…Lees verder
Richard Russo (1949) is een van de populairste verhalenvertellers van Amerika. Voor zijn familieroman ‘Empire Falls’ kreeg hij de Pulitzer Prize (2002) en ook de opvolgers ‘Brug der zuchten’ en ‘Het inzicht van Griffin’ werden goed ontvangen. Reden voor de uitgever om een vroege roman ‘Risk Pool’ (1986) in een nieuwe vertaling uit te brengen (in 1990 verscheen een eerdere vertaling onder de titel 'De risicofactor'). ‘Schadevolle jaren’ is een tragikomische ontwikkelingsroman waarin de schuchtere tiener Ned Hall zich met moeite ontworstelt aan de negatieve invloed van zijn herrieschoppende vader en zijn depressieve moeder. Vooral vader Sam Hall geeft het verhaal schwung. Als oorlogsveteraan, gokker en versierder heeft hij lak aan alles, wat desastreus uitpakt voor zijn omgeving en uiteindelijk voor zichzelf. Maar als negatief rolmodel is Sam een sterk romanpersonage: waar hij op het toneel verschijnt, slaat de vlam in de pan, meestal verbaal in komische dialogen, maar ook fysiek laat S…Lees verder

Over Richard Russo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Camille Gévaudan (K'm)

Richard Russo (Johnstown, 15 juli 1949) is een Amerikaanse schrijver die in 2002 de Pulitzer-prijs voor literatuur won voor zijn boek Empire Falls. Hij bewerkte Empire Falls zelf tot een geschikte versie voor verfilming in de gelijknamige miniserie uit 2005.

Russo studeerde aan de Universiteit van Arizona.

Bibliografie

  • Mohawk (1986)
  • The Risk Pool (1988)
  • Nobody's Fool (1993, verfilmd in 1994 onder dezelfde naam)
  • Straight Man (1997)
  • Empire Falls (2001)
  • The Whore's Child and Other Stories (2002, korte verhalen)
  • Bridge of Sighs (2007)
  • That Old Cape Magic (2009)
  • Interventions (2012)
  • Elsewhere: A Memoir (2012)
Lees verder op Wikipedia