Boek
Nederlands

Empire Falls

Richard Russo (auteur)
Titel
Empire Falls
Auteur
Richard Russo
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Empire Falls
Uitgever
Utrecht: Signature, 2004
582 p.
ISBN
90-5672-116-X

Besprekingen

Richard Russo (geb. 1949) heeft zich gespecialiseerd in de schildering van het leven in de kleine, wegkwijnende stadjes van de Verenigde Staten. Zijn karakters worstelen met een diepgewortelde vervreemding en melancholie. Een inertie die Russo weet te balanceren met spitsvondige humor, zonder gemaakt over te komen. Hij schept er plezier in om het komische en het serieuze met elkaar te laten botsen. De invloed van sociale klasse op het Amerikaanse leven is misschien wel het belangrijkste thema dat als een rode draad doorheen zijn oeuvre loopt. Zijn eerste vier romans -- Mohawk (1986), The Risk Pool (1988 -- in 1990 vertaald als De risicofactor bij Anthos), Nobody's Fool (1993 -- verfilmd met Paul Newman) en Straight Man (1997) -- konden al rekenen op grote belangstelling bij de critici (Russo wordt o.m. vergeleken met Sherwood Anderson en Sinclair Lewis), maar voor het brede publiek bleef hij vrij onbekend. Pas met zijn vijfde roman, Empire FallsLees verder
Richard Russo (1949) debuteerde in 1986 met de roman 'Mohawk'*. Met 'Empire Falls' (Pulitzer Prize 2002) behoort Russo tot de boeiendste verhalenvertellers van Amerika. In deze vuistdikke roman beschrijft hij wel en wee van twee families in het stadje Empire Falls in de staat Maine. Eens was het een welvarende stad dankzij de hout- en textielfabrieken van de machtige Whiting-familie, maar die tijd is voorbij. In deze gemeenschap waar iedereen elkaar kent, wordt met spanning gewacht op betere tijden, maar een geheime liefdesgeschiedenis uit het verleden werpt zijn schaduw over de nieuwe generaties. Met humor en mededogen beschrijft Russo kleurrijke mensen die om elkaar heen cirkelen met hun verlangens en frustraties. Tot zover blijft het boek een hartverwarmende soap van kleinsteeds drama. Met de beschrijving van een schietincident op de plaatselijke middelbare school toont Russo hoe angstaanjagend Amerika in werkelijkheid is. Paperback; vrij kleine druk, royale marges. Wordt verfilmd …Lees verder

Over Richard Russo

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Camille Gévaudan (K'm)

Richard Russo (Johnstown, 15 juli 1949) is een Amerikaanse schrijver die in 2002 de Pulitzer-prijs voor literatuur won voor zijn boek Empire Falls. Hij bewerkte Empire Falls zelf tot een geschikte versie voor verfilming in de gelijknamige miniserie uit 2005.

Russo studeerde aan de Universiteit van Arizona.

Bibliografie

  • Mohawk (1986)
  • The Risk Pool (1988)
  • Nobody's Fool (1993, verfilmd in 1994 onder dezelfde naam)
  • Straight Man (1997)
  • Empire Falls (2001)
  • The Whore's Child and Other Stories (2002, korte verhalen)
  • Bridge of Sighs (2007)
  • That Old Cape Magic (2009)
  • Interventions (2012)
  • Elsewhere: A Memoir (2012)
Lees verder op Wikipedia