Boek
Nederlands

Vlammend rood

Ria Lazoe (auteur)
+1
Vlammend rood
×
Vlammend rood Vlammend rood

Vlammend rood

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Genre:
Er gebeuren vreemde dingen in het dorp waar Marc is komen wonen. Samen met het buurmeisje van zijn opa gaat Marc op onderzoek uit. Vanaf ca. 9 jaar.
Extra onderwerp
DET, verhalen, avontuur
Titel
Vlammend rood
Auteur
Ria Lazoe
Taal
Nederlands
Uitgever
Haarlem: Holland, 2007
156 p.
ISBN
9789025110369

Besprekingen

Marc gaat 's woendags altijd naar z'n opa, die raadsels voor hem maakt in het 'woensdagboekje'. Deze woensdag vindt hij echter meer raadsels dan hem lief is: het slot van het fazantenhok is stuk, in het boekje treft hij veel mysterieuze raadsels aan, en als hij het erf van de boerderij oploopt, ontdekt hij z'n opa dood op de grond. De dagen na zijn ontdekking moeten er heel wat zaken geregeld worden in verband met geld en documenten... Wanneer Marc het huis even ontvlucht, komt hij Linde tegen, die hem vertelt dat ze de mooie goudfazant met z'n vlammend rode veren dood heeft gevonden onder de brug. Marc is vastbesloten om de raadsels in het boekje op te lossen en zo te ontdekken wat er met zijn opa is gebeurd, en aarzelend roept hij de hulp van Linde in. Met zijn tweeën los je nl. meer raadsels op dan alleen.

Wanneer blijkt dat er dingen verdwenen zijn en nog steeds verdwijnen, wordt de speurtocht van Marc intenser. Bovendien komt Marcs eerste schooldag in een nieuwe school era…Lees verder
Elke woensdagmiddag bezoekt Marc zijn opa die in een oude boerderij woont. Ze lezen elkaar dan zelfgemaakte raadselrijmpjes voor. Op een dag vindt Marc zijn opa dood in de buurt van de schaapskooi. In de keuken ligt een briefje waarin opa hem vraagt rechercheurtje te spelen. Er gebeuren vreemde dingen: opa’s goudfazant, die met de vlammend rode veren, wordt dood aangetroffen bij een brug, geld is spoorloos verdwenen en Marcs vader wordt beroofd van gereedschap. Met Linde, het buurmeisje van zijn opa, gaat Marc op onderzoek uit. Een raadselrijmpje in opa’s notitieboekje biedt aanwijzingen. Debuut van een voormalige onderwijzeres. Het verhaal speelt in een landelijke omgeving en is geschreven in een losse, toegankelijke stijl. De auteur weet vaardig spanning op te bouwen. Elementen als opkomende verliefdheid en loyaliteit tegenover familie en vrienden geven het verhaal wat diepgang. Met een weinig aansprekende omslagillustratie. Vanaf ca. 9 jaar.

Vlammend rood

Mark gaat elke woensdagmiddag naar zijn opa en samen verzinnen ze raadsels. Op een middag doet hij een akelige ontdekking: opa ligt dood naast het fazantenhok. Er is ook een fazant met vlammend rode veren verdwenen. Later vind Mark deze dood langs de weg. Samen met een buurmeisje, Linde, begint Mark aan een speurtocht en probeert hij opa's achtergelaten raadsels op te lossen. Het boek slaagt erin om van in het begin de spanning op te bouwen en hierdoor wordt de lezer aangezet om verder te lezen. Lezers zullen ook zelf de raadsels proberen op te lossen en blijven zo geboeid. Het taalgebruik is duidelijk, geen moeilijke woorden of ingewikkelde zinnen. Doordat de vriendschap en de loyauteit tegenover zijn familie en vrienden duidelijk naar voor komt, krijgt het verhaal ook wat diepgang. Een toegankelijk boek, aangenaam om lezen voor jonge tieners.

Over Ria Lazoe

Ria Lazoe (22 februari 1945) is een Nederlandse kinderboekenschrijfster.

Biografie

Ria Lazoe is jarenlang onderwijzeres voor de basisschool geweest. Vanaf 2000 heeft ze nog enige jaren gewerkt als NT2-docent (docent Nederlands als tweede taal). Al sinds haar tienerjaren had ze plezier in het schrijven van verhalen voor kinderen. Later was ze jarenlang in Almelo verbonden aan de "Vrienden van het Schrijven", die onder andere drie maal "De Nacht van de Poëzie" organiseerde. In 1985 won ze met haar gedicht 'Vrijdagmorgen' de prijs van de stad Almelo.

Het regionale dagblad De Twentsche Courant Tubantia heeft van 1982 tot 1989 regelmatig gedichten van Ria Lazoe en andere dichters/dichteressen gepubliceerd in het katern "Krantjuweel". In drie gedichtenbundels heeft de krant deze oogst van haar lezers uitgegeven. Ook op initiatief van de krant werd een boek samengesteld met Verhalen uit het Oosten, met daarin 'De Steen', …Lees verder op Wikipedia