Boek
Nederlands

Tussen lelie en waterstofbom : the early years

Ramsey Nasr (auteur)
+1
Tussen lelie en waterstofbom : the early years
×
Tussen lelie en waterstofbom : the early years Tussen lelie en waterstofbom : the early years

Tussen lelie en waterstofbom : the early years

Bundeling van vroeg werk van de Nederlandse dichter (1974- , vanaf 2009 Dichter des Vaderlands).
Titel
Tussen lelie en waterstofbom : the early years
Auteur
Ramsey Nasr
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2009
303 p. : ill.
ISBN
9789023456902

Besprekingen

Ramsey Nasr is weliswaar al geruime tijd actief als auteur, maar pas sinds zijn recente verkiezing tot Dichter des Vaderlands is hij bij het ruime publiek, zeker in Nederland, bekend geworden. In Vlaanderen is die bekendheid al langer aan de gang; Nasrs aanstelling tot stadsdichter van Antwerpen resulteerde in een aantal gesmaakte verzen. In dezelfde periode was Nasr in Vlaanderen zelfs een graag geziene mediafiguur. Nasrs uitgever wil dat publieke imago duidelijk verder aanscherpen, ook in Nederland, door de publicatie van zijn 'verzamelde' gedichten. De provocatieve titel Tussen lelie en waterstofbom wijst daarbij op het contrast tussen het klassieke ideaal van de dichter die de eeuwenoude schoonheid bezingt (met de lelie daarenboven nog als een sterk symbolisch geladen bloem) en de chaos van de moderne, volstrekt antipoëtische tijd. Men zou in die titel, met enige overdrijving, ook een soort van gang van de dichter Nasr kunnen zien. Nasr debuteerde met een reeks lyrische ver…Lees verder
Ramsey Nasr (1974), dichter, acteur, regisseur en sinds kort Dichter des Vaderlands, heeft in deze verzamelbundel zijn poëtisch werk-tot-nu-toe samengebracht. Als barok talent, zich vaak ontladend in lange epische gedichten, is hij de tegenpool van "hollands koning Schraalhans" die immers de handrem op 't grote gebaar pleegt te zetten. Net zo goed bezingt hij de liefde en de "nachtigal" als hij de politiek en de oorlog verkettert. Clichés, bananenrijmen en archaïsche werkwoorden schuwt de dichter niet als hij daarmee zijn persoonlijk credo kan verkondigen. Z'n podiumervaring en muzikaliteit ondersteunen hem daarbij. Hij, de "Nederpalestijn", poogt zich Antwerpen, waarvan hij stadsdichter was, eigen te maken. Met zijn fijne neus voor onrecht slaagt hij daarin. De bundel besluit met een nawoord en wat toelichtingen. Een goede gelegenheid om met onze veelzijdige Dichter des Vaderlands kennis te maken. Zijn gedrevenheid, mededogen, muzikaliteit en humor zullen menigeen weten te raken.

Over Ramsey Nasr

Ramsey Nasr (Rotterdam, 28 januari 1974) is een Nederlandse dichter, schrijver, essayist, acteur, regisseur, librettist en vertaler van deels Palestijnse komaf. Hij was de tweede stadsdichter van Antwerpen en was van januari 2009 tot januari 2013 Dichter des Vaderlands van Nederland; in deze functie vervulde Nasr ook het ambassadeurschap van de Turing Nationale Gedichtenwedstrijd.

Levensloop

Nasr groeide op in Rotterdam, waar hij na de Montessorischool Essenburgsingel het Erasmiaans Gymnasium volgde. Hij doorliep daarna de toneelacademie Studio Herman Teirlinck en sloot zich vervolgens aan bij Het Zuidelijk Toneel. Na een korte toneelcarrière debuteerde hij in 2000 als dichter.

Van 27 januari 2005 tot 26 januari 2006 vervulde hij de functie van stadsdichter van Antwerpen. Op 28 januari 2009 werd hij als opvolger van Driek van Wissen verkozen tot Dichter des Vaderlands.

Nasr snijdt in zijn werk vaak maatschappelijk…Lees verder op Wikipedia