Boek
Nederlands

November 1942 : het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog

Peter Englund (auteur)
+1
November 1942 : het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog
×
November 1942 : het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog November 1942 : het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog

November 1942 : het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog

Ooggetuigenverslag van de maand november 1942: het keerpunt van de Tweede Wereldoorlog. Met zwart-witfoto’s.
Onderwerp
Wereldoorlog II
Titel
November 1942 : het kantelpunt van de Tweede Wereldoorlog
Auteur
Peter Englund
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Onda nätters drömmar : november 1942 och andra världskrigets vändpunkt i 360 korta kapitel
Uitgever
Amsterdam: Spectrum, 2022
571 p., [32] p. platen
ISBN
9789000357178 (hardback)

Besprekingen

Een invoelend ooggetuigenverslag van november 1942: het keerpunt van de Tweede Wereldoorlog. De lezer volgt de persoonlijke verhalen van soldaten en burgers in de getroffen gebieden, van een Partizaan in de Belarussische bossen tot een twaalfjarig meisje in Shanghai. Aan de hand van dagboeken, brieven en memoires worden deze mensen tot leven gebracht in een verslag van de maand waarin ieders kansen opnieuw berekend werden. In heldere stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot geoefende lezersgroep. Met portretfoto’s in zwart-wit. Peter Englund (1957) is historicus en was lange tijd lid van het comité van de Nobelprijs voor Literatuur. Zijn boek 'De schoonheid en het verdriet van de oorlog' ontving lovende recensies en verscheen in 24 landen, waaronder Duitsland, Frankrijk, Amerika en Engeland.

Over Peter Englund

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Spcenter

Peter Englund (Boden, 4 april 1957) is een Zweedse schrijver en historicus. Hij is sinds 2002 lid van de Zweedse Academie en was sinds 2009 werkzaam als de permanente secretaris van dit gezelschap, totdat hij in die functie in 2015 werd opgevolgd door Sara Danius.

Achtergrond

Englund is afkomstig uit een familie van militairen. Na zijn middelbare school vervulde hij zijn dienstplicht in het Zweedse leger in het Norrbotten Regiment in Boden. Hij was politiek actief en sympathiseerde met de Vietcong. Englund studeerde archeologie, geschiedenis en theoretische filosofie aan de Universiteit van Uppsala. Nog tijdens zijn studie schreef hij de bestseller Poltava (1988), een gedetailleerd verslag over de Slag bij Poltava, waar in 1709 de troepen van de Zweedse koning Karel XII werden verslagen door het Russische leger van tsaar Peter I. Ook was Englund medewerker van de Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten…Lees verder op Wikipedia