Boek
Nederlands

Leven met een borderliner : een praktische gids

Paul T. Mason (auteur), Randi Kreger (auteur)
+1
Leven met een borderliner : een praktische gids
×
Leven met een borderliner : een praktische gids Leven met een borderliner : een praktische gids

Leven met een borderliner : een praktische gids

Voel je je gemanipuleerd, onder druk gezet en bekritiseerd? Verberg je wat je denkt of voelt, omdat je bang bent voor de reactie van de ander? Ben je regelmatig het mikpunt van heftige woedeaanvallen, die afgewisseld worden met perioden waarin de ander liefdevol gedrag vertoont?

Mensen die leven met iemand met de borderline-persoonlijkheidsstoornis (BPS) lopen vaak op eieren. Op basis
Onderwerp
Borderlinesyndroom
Titel
Leven met een borderliner : een praktische gids / Paul Mason & Randi Kreger
Auteur
Paul T. Mason Randi Kreger
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Stop walking on eggshells : taking your life back when someone you care about has borderline personality disorder
Editie
Herziene en bijgewerkte derde editie
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Nieuwezijds, 2022
295 p.
ISBN
9789057125621 (paperback)

Besprekingen

De borderline-persoonlijkheidsstoornis is een term gebruikt in de psychiatrie om een persoonlijkheid aan te duiden met kenmerken die liggen in het grensgebied tussen een neurose en een psychose. Het zelfvertrouwen en de charme van een patiënt kunnen plots omslaan in razernij, hulpeloosheid en zelfmoordneigingen. De ziekte uit zich eveneens door een extreme verlatingsangst, manipulatief gedrag, ruzies en problemen met anderen, weinig zelfrespect en een chronisch gevoel van leegte. Mensen die met borderline-patiënten in aanraking komen, voelen zich vaak schuldig, hebben het gevoel dat zij tekortschieten en lopen vaak op eieren.

Op basis van praktijkverhalen en recente wetenschappelijke inzichten stelden Paul Mason en Randi Kreger de praktische gids Leven met een borderliner samen. Ze laten zien hoe je de controle over je eigen leven weer terug kan krijgen.

Deel één van het boek leert je het borderline-gedrag te begrijpen door allereerst de symptomen, de oorzaken en …Lees verder
Leven met een borderliner is een bijna onmogelijke opgave. Toch komt deze persoonlijkheidsstoornis meer voor dan men denkt. Het is een stoornis in emotioneel gedrag, grillig, onberekenbaar. Zowel de omgeving als de persoon zelf lijden daaraan. Het begrip borderliner was in de psychiatrie en psychopathologie een 'vuilnisbak'-begrip; daar werd alles wat op de grens tussen psychose en neurose lag en niet te diagnosticeren was in gestopt. Tegenwoordig is men meer te weten gekomen over deze ernstige stoornis. Dit boek is een praktische gids voor hen die daaraan lijden maar ook voor de hulpverlening. De samenstellers zijn in hun werk en privéleven bekend met dit onderwerp. Zij gaan in op het borderline-gedrag, dat in goede en kwade zin tot uitersten neigt. Veel praktische voorbeelden en heldere theorie geven inzicht. Bij de behandeling kunnen medicatie en vooral cognitieve gedragstherapie effectief zijn. Het boek geeft ook aandacht hoe de omgeving met deze stoornis en met de persoon in kwes…Lees verder