Makkelijk lezen
Nederlands

Turis : in makkelijke taal

Özcan Akyol (auteur), Jet Doedel (bewerker)
Autobiografisch verhaal van een tweedegeneratie Turkse Nederlander die opgroeide in een gezin met een gewelddadige vader. Verhaal in makkelijke woorden en korte zinnen.
Titel
Turis : in makkelijke taal
Andere titel
Turis
Auteur
Özcan Akyol
Bewerker
Jet Doedel
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Eenvoudig Communiceren, © 2019
112 p.
ISBN
9789086964710 (paperback)

Besprekingen

Sterk autobiografische roman van een Turkse Nederlander over een jeugd met een gewelddadige en alcoholistische vader, ‘toerist’ langs de hoeren. Tot halverwege het boek lezen we over de tijd dat hij 8, 11, 15, 17 en 24 is, met als dieptepunten de theatrale ‘zelfmoordshow’ van zijn vader en het weglopen van zijn moeder met de drie jongens. Vanaf zijn zeventiende begint Özcan al op zijn vader te lijken wat alcoholgebruik en omgang met vrouwen betreft. Vervolgens lezen we over het ontstaan van zijn eerste boek en over de verkering met Tess die uit een welgesteld milieu komt. Gaandeweg imiteert zij het patroon van zijn onderdanige moeder, wat voor hem verstikkend werkt. Met vriend Ata reist hij naar Turkije om zijn vader te betrappen op een schaduwgezin. Wie weet scheiden zijn analfabete ouders dan. Troosteloos maar boeiend verhaal over de verstrekkende gevolgen van een ‘rotjeugd’. Het verknipte mannenportret op het omslag zegt alles. De schrijver (1984) komt regelmatig op tv, is ook colu…Lees verder

Over Özcan Akyol

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Anoniem op verzoek fotograaf.

Özcan (Eus) Akyol  uitspraak (info / uitleg) (Deventer, 7 april 1984) is een Nederlandse schrijver, columnist en televisiepresentator. Hij woont en werkt in Deventer. Naast zijn literaire werk is of was hij columnist voor een combinatie van het Algemeen Dagblad en zeven regionale dagbladen, VARAgids, Nieuwe Revu (2014 - 2018) en Helden. Daarnaast publiceert hij van tijd tot tijd in onder andere Hard gras en Viva Mama. Als opiniemaker is hij geregeld te zien in televisieprogramma's.

Biografie

Akyol volgde na de mavo een opleiding journalistiek en Nederlands waarvan hij de eerste afrondde. In september 2011 debuteerde hij op papier in het korte verhaal Zero Impact in de bundel WTF? Volwassen worden na 11 september, een boek met verhalen van 21 auteurs over de invloed van aanslagen op 11 september 2001 op hun leven.

In oktober 2012 verscheen zijn debuutro…Lees verder op Wikipedia