Boek
Nederlands

Op het eerste gezicht : roman

Nick Hornby (auteur), Nico Groen (vertaler)
+1
Op het eerste gezicht : roman
×
Op het eerste gezicht : roman Op het eerste gezicht : roman

Op het eerste gezicht : roman

Genre:
Als in vrouw van 42 bezig is te scheiden, krijgt ze onverwacht een relatie met een veel jongere man.
Onderwerp
Relaties
Titel
Op het eerste gezicht : roman
Auteur
Nick Hornby
Vertaler
Nico Groen
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Just like you
Uitgever
Amsterdam: Atlas Contact, © 2020
348 p.
ISBN
9789025459642 (paperback)

Besprekingen

Het onweerstaanbaar kreupelehier en nu

Nick Hornby (Fever Pitch, High Fidelity, About a Boy) heeft een nieuwe roman uit, over de liefde tussen een witte lerares en een zwarte zaterdaghulp bij de slager. Maar over de geweldige Hornby valt zoveel méér te schrijven, vindt de bijna even beroemde recensent.

Het mooiste verhaal dat Nick Hornby (63) mij ooit vertelde ging over zijn vertrek bij het tijdschrift The New Yorker.

Daarvoor is het goed te weten dat er journalisten zijn die een fors stuk van hun onderbeen zouden geven om een syllabe in dat weekblad gepubliceerd te krijgen. Maar de kans dat je op een zomeravond gezellig met Bob Dylan een duik in het IJsselmeer neemt, is groter dan dat je naam ooit in dit begeerde journalistieke colofon zal stralen.

En ben je - in excelsis deo - The New Yorker-schrijver geworden, dan maak je kennis met hun beruchte fact-checking department. Vermaarde copydetectives die bekijken of alle ingeleverde letters en getallen een waterdicht alibi hebben.

Afijn, Nick werd ooit gevraagd om voor The New Yorker te schrijven. Over popmuziek. En hij tikte de zin: 'U2 is de bekendste band ter wereld.' Nou dat bleek een stuk makkelijker geschreven dan bewezen. Nick zei good riddance. Ik hoef het klassieke The New Yorker-logo maar te zien of i…Lees verder

Gebukt onder de Grote Thema's

Nick Hornby schreef geen meesterwerk, maar zelfs op zijn slechtst blijft hij minstens entertainende lectuur afleveren.

Nick Hornby kruipt in het hoofd van een 42-jarige witte lerares en in dat van een 22-jarige zwarte slagersknecht, maar de bijna pensioengerechtigde successchrijver van High Fidelity en About a Boy lijkt zich in geen van beiden helemaal thuis te voelen. En hoewel elke oprechte poging om je in de geest van iemand anders te verplaatsen alleen maar aanmoediging verdient, bewijst Hornby's licht verteerbare romance dat het niet elke keer sprankelende literatuur oplevert.

De nieuwe roman van de 63-jarige Brit is andermaal een met enige schwung neergepend feelgoodverhaal, maar de liefdesrelatie van zijn hoofdpersonages (want uiteraard wordt het wat tussen die twee) gaat met klassenbewustzijn, racisme, leeftijdsverschil in relaties én de Brexit gebukt onder een teveel aan Grote Thema's. Onderwerpen waar Hornby serieuze karaktertekening en een geloofwaardige plot voor opoffert, maar waar hij uiteindelijk niet zo bijster veel over te melden heeft. Zijn star-crossed lovers worden…Lees verder

Nick en ik

Het pennetje van Nick Hornby is nog altijd even meedogenloos als barmhartig, en very very very funny.

Het mooiste verhaal dat Nick Hornby mij ooit vertelde ging over zijn vertrek bij het tijdschrift The New Yorker.

Daarvoor is het goed te weten dat er journalisten zijn die een fors stuk van hun onderbeen zouden geven om een syllabe in dat weekblad gepubliceerd te krijgen. Maar de kans dat je op een zomeravond gezellig met Bob Dylan een duik in het IJsselmeer neemt, is groter dan dat je naam ooit in dit begeerde journalistieke colofon zal stralen. En ben je - in excelsis deo - New Yorker-schrijver geworden, dan maak je kennis met hun beruchte fact-checking department. Vermaarde copy-detectives die bekijken of alle ingeleverde letters en getallen een waterdicht alibi hebben.

Afijn, Nick werd ooit gevraagd om voor The New Yorker te schrijven. Over popmuziek. En hij tikte de zin: 'U2 is de bekendste band ter wereld.' Nou, dat bleek een stuk makkelijker geschreven dan bewezen. Nick zei good riddance. Ik hoef het klassieke The New Yorker-logo maar te zien of ik hoor die deu…Lees verder

Lucy (42), lerares Engels en sectievoorzitter op een scholengemeenschap in Londen, is in voorjaar 2016 aan het scheiden van de man met wie ze twintig jaar getrouwd was en met wie ze veel gemeen leek te hebben. Maar het huwelijk liep fout, ook omdat Paul verslaafd raakte aan alcohol en coke. Haar hoofd staat nu totaal niet naar relaties. Als ze een oppas voor haar twee zoons van acht en tien zoekt, vraagt ze de aardige jongen die op zaterdag een bijbaan bij de slager heeft. Hij valt erg in de smaak bij de zoons en Joseph voelt zich al langer aangetrokken tot Lucy die hij van de winkel kent. Dat is wederzijds, ze belanden in bed en krijgen een relatie, al is hij veel jonger (22), uit een andere wereld en zwart. Hun omgeving is geschokt en voor hen is de vraag of het blijvend is of een tussenfase? De vaak bekroonde Engelse auteur (1957) van romans en verhalenbundels is ook scenarioschrijver. Deze aansprekende, goed vertaalde roman leest als een trein, zet aan het denken over relaties en …Lees verder

Over Nick Hornby

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Joe Mabel

Nick Hornby (Redhill, Verenigd Koninkrijk, 17 april 1957) is een Engelse schrijver. Hij werkt en woont in Highbury, het noorden van Londen. Zijn werk gaat regelmatig over obsessief, gefrustreerd gedrag van alleenstaande mannen, over het algemeen van mannen en met name over twee van zijn eigen interesses, muziek en sport. Hij maakt geen ludieke karikatuur van deze personages, of dramatiseert hun problemen, maar probeert ze humoristisch naar voren te brengen.

Biografie

Hornby heeft de Maidenhead Grammar School bezocht en studeerde Engels aan het Jesus College in Cambridge. Hornby is leraar geweest, daarna freelance journalist en werd ten slotte schrijver. Hornby maakte voor het eerst naam met Fever Pitch, een boek over zijn levenslange liefde voor de voetbalclub Arsenal. Dit boek en zijn twee eerste romans, High Fidelity en About a Boy, zijn gebaseerd op zijn eigen levenservaring.

In 1999 kreeg Hornby …Lees verder op Wikipedia