Boek
Nederlands

Thomas en Taleesa : het verhaal van je leven

Nanda Roep (auteur), Charlotte Dematons (illustrator)
+1
Thomas en Taleesa : het verhaal van je leven
×
Thomas en Taleesa : het verhaal van je leven Thomas en Taleesa : het verhaal van je leven

Thomas en Taleesa : het verhaal van je leven

Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar
Er zijn drie dingen die Thomas bezighouden: zijn oma, het gepest op school en zijn verliefdheid op Taleesa. Vanaf ca. 11 jaar.
Titel
Thomas en Taleesa : het verhaal van je leven / Nanda Roep ; ill. Charlotte Dematons
Auteur
Nanda Roep
Illustrator
Charlotte Dematons
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Leopold, 2004
92 p. : ill.
ISBN
90-258-4222-4

Besprekingen

In dit boek zijn een drietal verhalen door elkaar verweven. Je volgt Thomas, de hoofdpersoon, die op school gepest wordt en elke zondag braaf met zijn ouders bij oma op bezoek moet, wat hij niet graag doet omdat hij zich daarvoor moet optutten en er voor spek en bonen bij zit. Wanneer zijn meester hem de raad geeft zijn oma eens anders te bekijken, komt er een ommekeer. Thomas luistert nu naar oma's verhalen en beleeft die ook echt. Hij komt in de wereld van oma en opa terecht, de tweede verhaallijn, waarin het verhaal van jonge verliefde grootouders gekoppeld wordt aan de geschiedenis van Bas en Marieke, die zijn ouders blijken te zijn.

Voor de voorbereiding van een klassenavond komen Thomas en Taleesa in dezelfde ploeg. Waar hij zich eerst door de pestkoppen liet opjagen en bang was voor hun reacties, durft hij na het gesprek met de meester voor zichzelf opkomen. Hij is niet alleen zijn oma anders gaan zien, maar hij kijkt ook anders tegen zichzelf en zijn situatie aan. De ve…Lees verder
Er zijn drie zaken die Thomas bezighouden: zijn oma, het gepest op school en zijn verliefdheid op Taleesa. Van zijn oma moet hij niets hebben, maar door zich - op aanraden van zijn leraar - te verdiepen in haar verleden, leert hij haar waarderen om wie ze vroeger was. Elementen van die kennis over vroeger gebruikt hij weer om Taleesa voor zich te winnen. Daardoor groeit zijn zelfvertrouwen zo, dat hij zijn pestkoppen uiteindelijk gemakkelijk het hoofd biedt. Zo maakt Thomas een belangrijke ontwikkeling door. In het verhaal zijn heden en verleden op geloofwaardige wijze verweven. De auteur laat daarmee zien dat vroeger en nu niet op zichzelf staan, maar dat er sprake is van een lijn waarlangs de geschiedenis zich ontwikkelt. Dit, in combinatie met de aansprekende thema's verliefdheid en pesten, maakt het boeiende en prettig leesbare verhaal (waarvan de titel niet geheel de lading dekt) een waardevolle uitgave voor kinderen vanaf ca. 11 jaar.

Over Nanda Roep

Nanda Roep (Utrecht, 9 september 1971) is een Nederlands kinderboekenschrijfster en daarnaast presentatrice.

Biografie

Nanda Roep volgde een opleiding aan de School voor Journalistiek in Utrecht. In juni 1996 verscheen haar eerste kinderboek bij uitgeverij Leopold. Sindsdien schreef ze zo'n vijftig kinderboeken voor kinderen in de leeftijd van 2 tot 15 jaar.

In 2008 verscheen Roeps eerste roman voor volwassenen; de tweede volgde in 2010. Daarnaast schrijft ze liedjes, zowel voor zichzelf als voor Kinderen voor Kinderen. Voor KRO Kindertijd maakt Roep de televisieserie Mijn eigen boek, waarin kleuters zo veel mogelijk hun eigen verhaal maken.

In 2010 richtte ze haar eigen "Uitgeverij Nanda" op. Via deze uitgeverij wordt de serie Plaza Patatta uitgegeven. Daarnaast vinden ook auteurs als Stijn van der Loo en Silvester Zwaneveld onderdak bij de uitgeverij. De samenwerking met KRO Kindertijd…Lees verder op Wikipedia