Boek
Nederlands

Gesloten wegens omstandigheden

Mohamed Ouaamari (auteur)
+1
Gesloten wegens omstandigheden
×
Gesloten wegens omstandigheden Gesloten wegens omstandigheden

Gesloten wegens omstandigheden

Genre:
Een Belgisch-Marokkaanse vrachtwagenchauffeur ontdekt dat hij onvruchtbaar is en belandt in een existentiële crisis. Terwijl hij zijn lusteloze huwelijk probeert te ontvluchten, raakt hij in de ban van een groep xenofobe vrachtwagenchauffeurs.
Titel
Gesloten wegens omstandigheden
Auteur
Mohamed Ouaamari
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, © 2023
222 p.
ISBN
9789044653496 (paperback)

Besprekingen

'Hij voelde zich een gecastreerde hond': als het zelfbeeld een dreun krijgt

In zijn romandebuut stelt Mohamed Ouaamari zich de vraag waarom iemand met een migratieachtergrond rechts stemt.

Van alle non-fictieboeken over identiteit die aan het eind van het vorige decennium verschenen (bijvoorbeeld Bart De Wevers Over identiteit , Wat onze identiteit niet is van Nathalie Heinich of Witte schuld van Elma Drayer) was Groetjes uit Vlaanderen (2020) van Mohamed Ouaamari een van de meest persoonlijke. Geen theoretisch discours, maar een verkenning van het thema aan de hand van uit het leven gegrepen voorbeelden, en niet gespeend van zelfkritiek en ironie. Ouaamari, een Vlaming met Marokkaanse roots, focuste op mensen zoals hijzelf, die zich tot verschillende culturen tegelijk bekennen en daardoor geen eenduidige, maar een 'lasagne-identiteit' bezitten. Ook bracht hij het vraagstuk naar voren van mensen met een andere achtergrond die stemmen voor rechtse en zelfs extreemrechtse partijen, een weinig bekend, schijnbaar paradoxaal fenomeen. Beide onderwerpen keren terug in zijn debuutroman.

Gesloten wegens omstandigheden ga…Lees verder

Een roman over de crisis van (culturele) identiteit en mannelijkheid in een tijdperk waarin grenzen steeds meer het lot van mensen bepalen. Wanneer de Belgisch-Marokkaanse vrachtwagenchauffeur Hakim ontdekt dat hij onvruchtbaar is, belandt hij in een existentiële crisis. Zijn huwelijk met Nadia, een succesvolle onderneemster, dreigt daardoor nog meer in het gedrang te komen. Als Hakim zijn lusteloze en kinderloze huwelijk tracht te ontvluchten, raakt hij in de ban van een groep xenofobe vrachtwagenchauffeurs die zich verzetten tegen de migranten in Calais. Wanneer de groep stilaan verandert in een militante organisatie en hun verzet tot een gewelddadige confrontatie leidt, komt Hakims toekomst op het spel te staan. In spitsvondige stijl geschreven, afwisselend vanuit het ik- en het hij-perspectief, met hier en daar taalkundige slordigheden. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep. Mohamed Ouaamari (1991) schrijft columns voor De Morgen en publiceerde eerder 'Groetjes uit Vl…Lees verder