Boek
Nederlands

Pizza pikante

Mirjam Oldenhave (auteur), Wilbert Van der Steen (illustrator)
In de zomer mag Afra logeren bij haar oma. Ze verheugt zich op lekker nietsdoen. Maar iemand steelt de mini-poppen van de klokkenmaker en Afra en oma gaan achter de dief aan. Vanaf ca. 9 jaar.
Onderwerp
Grootouders, Logeren
Leesniveau
AVI 7
Titel
Pizza pikante / Mirjam Oldenhave ; met tek. van Wilbert van der Steen
Auteur
Mirjam Oldenhave
Illustrator
Wilbert Van der Steen
Taal
Nederlands
Uitgever
Houten: Van Holkema & Warendorf, 2000
95 p. : ill.
Aantekening
Wordt vervolgd door : Erin geluisd
ISBN
90-269-9282-3

Besprekingen

Pizza pikante is een bijzonder luchtig en vluchtig boekje uit de reeks voor beginnende lezers. Het kreeg AVI-niveau 7 mee, wat geschikt zou zijn voor leerlingen aan het eind van het tweede of het begin van het derde leerjaar. Afra logeert twee weken bij haar oma, terwijl haar ouders op reis zijn. Bij een bezoek aan de plaatselijke klokkenmaker worden ze meteen in een wild avontuur gestort. De klokkenmaker heeft twee poppetjes gemaakt, die hij via een afstandbediening allerlei menselijke dingen kan laten doen. Een vreemd kereltje, de sik, probeert de poppetjes met geweld in zijn bezit te krijgen. Afra en haar oma worden in het ongelooflijke (en ongeloofwaardige) avontuur meegesleept. Gelukkig krijgen ze ook hulp van de mooie pizzakoerier Vigo.
Dit vreemde verhaal begint al na enkele hoofdstukken te rammelen. Er duiken te veel toevalligheden op, te veel ongerijmdheden worden toegedekt (bv. dat de nog lang niet 16-jarige Vigo het hele verhaal door met Afra achter op zijn bromm…Lees verder
Afra (ca. 10 jaar) wil niet met haar ouders op zomervakantie. Ze wil twee weken bij haar oma logeren. Niets actiefs doen, gewoon luieren en lekker pizza's, pannenkoeken en frites eten. Doch vanaf het moment dat ze samen met oma naar de klokkenwinkel van meneer Dompernaak gaat, zijn de komende veertien dagen een groot avontuur. Meneer Dompernaak heeft namelijk twee mini-poppetjes met afstandbediening gemaakt die hetzelfde kunnen als echte mensen. Deze poppen worden gestolen en Afra en oma doen er van alles aan om ze terug te krijgen. Daarbij worden ze geholpen door een 'n beetje vreemde oude dokter en een leuke pizzabezorger, Vigo. Spanning, vriendschap en verliefdheid, vergezeld van een beetje humor, maken dit tot een vlot geschreven boek voor kinderen vanaf ca. 9 jaar. De omslagtekening is kleurig en aantrekkelijk. De vlot getekende zwart-witte illustraties in inkt en waterverf completeren het verhaal.

Over Mirjam Oldenhave

Mirjam Oldenhave (Hengelo (OV), 20 augustus 1960) is een Nederlandse schrijfster van kinder- en jeugdboeken en vanaf 2017 schrijft zij ook voor volwassenen.

Loopbaan

Na haar schooltijd in Nijmegen, waar ze een opleiding tot dramatherapeut volgde, gaf ze tien jaar lang toneellessen op een school voor zeer moeilijk opvoedbare kinderen. Ook speelde ze in het toneelgezelschap Magnolia, dat door het land trok en voorstellingen gaf aan volwassenen. Daarna verhuisde ze naar Amsterdam waar ze een cursus Schrijven voor Kinderen bij Scriptplus volgde. Na vier jaar kwam haar eerste boek uit: Mama!.

Samen met haar vriend is ze pleegouder voor kinderen bij wie het thuis mis is gegaan. Alle kinderen die bij Oldenhave wonen of gewoond hebben, komen wel ergens terug in een van haar boeken.

Oldenhave kreeg een Vlag en Wimpel van de Griffeljury voor Donna Lisa, Mees Kees – De sponsorloop en Mees Kees gaat verhu…Lees verder op Wikipedia

Suggesties