Boek
Nederlands
Eind elfde, begin twaalfde eeuw proberen de inwoners van het Iberisch Schiereiland zich staande te houden tijdens de voortdurende conflicten tussen christenen en mohammedanen.
Titel
Reconquista
Auteur
Miquel Bulnes
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2018
702 p.
ISBN
9789044635553 (hardback)

Besprekingen

Christenen tegen moslims? Vergeet het

Historische roman Miquel Bulnes gaat Louis Couperus achterna, met een roman over Al-Andalus, oorlog en de dingen waarvoor we willen vechten.

'Geef je over, christenhond!' Hashtag 'dingen die je zelden leest in Nederlandse romans'. De Nederlands-Spaanse romancier Miquel Ekkelenkamp Bulnes (41) is dan ook geen doorsnee-schrijver. Hij debuteerde in 2003 en publiceerde kort na elkaar drie bijzonder komische romans over de medische wereld ( Zorg, Lab en Attaque!). In die laatste roman ging het hoofdpersonage opeens naar zijn geboorteland, Spanje. Dat bleek ook de auteur te hebben gedaan — figuurlijk dan toch — want opeens was daar Het bloed in onze aderen (2011), een kanjer van een historische roman over de Spaanse burgeroorlog.

Reconquista biedt nu meer Spaanse geschiedenis en meer oorlog: Bulnes verplaatst ons naar het einde van de elfde eeuw. Op dat moment is grofweg de zuidelijke helft van Spanje in de handen van Arabieren. Ze vormen niet één machtsblok. Eerder is er sprake van stadsstaatjes, taifa's genoemd. Terwijl de taifa's onderling regelmatig in conflict komen, is het ook in de noor…Lees verder

Middeleeuws monnikenwerk

In de rijke historische roman van Miquel Bulnes raak je geheel ondergedompeld in de duistere Spaanse Middeleeuwen, met harems, bloedige veldslagen en mysterieuze kloosters.

Miquel Ekkelenkamp Bulnes, schrijversnaam Bulnes, vertelde onlangs in het programma Nooit meer slapen over de wijze waarop zijn nieuwe roman Reconquista tot stand is gekomen. Zijn research en schrijfwerk speelden zich grotendeels af in Madrid, in de nabijheid van de archieven van de Nationale Bibliotheek en in de warmte van het land van zijn moeder, dezelfde warmte als die in zijn roman.

Bulnes heeft een aanstelling voor 80 procent als medisch microbioloog in het UMC in Utrecht, de overige 20 procent spaart hij op en besteedt hij aan zijn schrijverschap. In Madrid onderwierp hij zichzelf aan een straf regime: elke werkdag produceerde hij drie pagina's tekst. Lukte het hem niet dat gemiddelde te handhaven, dan volgde de zelfopgelegde straf: doorwerken in het weekend.

Reconquista - de 'herovering', die van het zuidelijke islamitische deel van het huidige Spanje door het katholieke noorden - telt ruim zevenhonderd pagina's. Die productie, opgeteld bij de ongetwijfeld int…Lees verder

De van het veelgeprezen ‘Het bloed in onze aderen’* bekende auteur (1976) laat zijn nieuwste roman zich weer afspelen op het Iberisch Schiereiland. Alleen is het nu vele eeuwen vroeger: eind elfde en begin twaalfde eeuw. Christenen en mohammedanen leven naast elkaar, maar voeren ook voortdurend oorlog tegen elkaar. Tegen deze achtergrond geeft de auteur zijn eigen invulling aan de belevenissen van historische figuren en aan door hem opgevoerde fictieve personen. Daarbij speelt de achtergrond van de historisch zeer verantwoorde gebeurtenissen een heel belangrijke rol. Niet voor niets bevat het zo’n twintig pagina’s met een woordenlijst, een lijst van opgevoerde personen, een vertaling van gebruikte Latijnse teksten en een overzicht van gebeurtenissen tussen 1037 en 1108. De op de schutbladen afgedrukte kaarten zijn ook erg nuttig. Toch leest het dikke boek veel plezieriger dan op grond van het voorgaande is te verwachten. Het biedt de doorzettende lezer een onderhoudend verhaal waarin …Lees verder

Ten aanval!

Miquel Bulnes schrijft een volbloed oorlogsroman over de strijd tussen Moren, Saracenen en christenen

De roman 'Reconquista' van Miquel Bulnes (1976), Nederlands schrijver met Spaans bloed, lees je niet zomaar eventjes weg, je moet er echt voor gaan zitten. Dat spreekt niet alleen uit de lengte, 700 pagina's, maar ook uit de noten en aanwijzingen die Bulnes zijn verhaal meegeeft, stambomen van de betrokken (konings)families, een woordenlijst, een vertaling van Latijnse teksten, een lijst met personages (een stuk of 100), een lijst van historische gebeurtenissen, een kaart van het betrokken gebied.

'Reconquista', genoemd naar de vroeg-middeleeuwse herovering door het christendom van het dan grotendeels in Moorse handen gevallen Iberische schiereiland, speelt zich af aan het eind van de elfde eeuw, als de christenen onder leiding van koning Alfonso VI de Moren, of Saracenen, in het midden en zuiden proberen te verdrijven.

Een historische oorlogsroman dus, over een onderwerp dat associaties met onze eigen tijd oproept. Want hoe kun je zo'n roman lezen zonder te denken aa…Lees verder