Boek
Nederlands

Dicht bij huis

Michael Magee (auteur), Henny Corver (vertaler)
Een jongeman keert na zijn studie terug naar Belfast, waar hij ziet dat zijn broer en vroegere vrienden aan het afglijden zijn, en ook zijn eigen leven in chaos vervalt.
Extra onderwerp
Knack Encore, De Morgen, Boeken
Titel
Dicht bij huis
Auteur
Michael Magee
Vertaler
Henny Corver
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Close to home
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2023
302 p.
ISBN
9789044651041 (paperback)

Besprekingen

Michael Magee debuteert met scherp maar humorvol portret van getroebleerde mensen in Belfast -Zwaarbevochten streepje hoop

Michael Magee debuteert met een sterke bildungsroman vol wrange humor over Noord-Ierse twintigers die de barre omstandigheden waarin ze leven willen ontstijgen. Maar de naweeën van The Troubles blijken erg hardnekkig.

Na het sluiten van de Goede Vrijdagakkoorden (1998) en met een florerende Keltische Tijger aan de zuidgrens leek Noord-Ierland onder een gunstig gesternte de 21ste eeuw binnen te gaan. Na jaren van armoede en sektarisch geweld wenkten nu vrede en toenemende welvaart. De crisis van 2008 deed die economische perspectieven als sneeuw voor de zon verdwijnen en de naweeën van The Troubles bleken hardnekkiger dan gehoopt.

Welkom in de wereld van Dicht bij huis, het debuut van de Noord-Ierse schrijver Michael Magee. Zijn roman speelt in 2013 en verhaalt van een groepje twintigers dat zijn dagen doorbrengt met drinken, coke snuiven en geestdodend werk in uitzichtloze baantjes.

Hoofdpersoon Sean McGuire (22) leek voorbestemd om zich aan deze omstandigheden te onttrekken. Hij is weliswaar opgegroeid in de sociaal zwakke wijk Twinbrook in West-Belfast, maar heeft Engels gestudeerd in Liverpool. Nu is hij terug en de wereld zou voor hem open moeten liggen.

Maar zoals …Lees verder

Recensie Dicht bij huis -The Troubles voorbij

Michael Magee debuteert met een sterke bildungsroman vol wrange humor over Noord-Ierse twintigers die hun omstandigheden willen ontstijgen.

Na het sluiten van de Goedevrijdagakkoorden (1998) en met een florerende Keltische Tijger aan de zuidgrens leek Noord-Ierland onder een gunstig gesternte de 21ste eeuw binnen te gaan. Na jaren van armoede en sektarisch geweld wenkten nu vrede en toenemende welvaart. De crisis van 2008 deed die economische perspectieven als sneeuw voor de zon verdwijnen en de naweeën van The Troubles bleken hardnekkiger dan gehoopt.

Welkom in de wereld van Dicht bij huis, het debuut van de Noord-Ierse schrijver Michael Magee. Zijn roman speelt in 2013 en verhaalt van een groepje twintigers dat zijn dagen doorbrengt met drinken, coke snuiven en geestdodend werk in uitzichtloze baantjes.

Hoofdpersoon Sean McGuire (22) leek voorbestemd om zich aan deze omstandigheden te onttrekken. Hij is weliswaar opgegroeid in de sociaal zwakke wijk Twinbrook in West-Belfast, maar heeft Engels gestudeerd in Liverpool. Nu is hij terug en zou de wereld voor hem open moeten liggen.

Maar zo…Lees verder

Een sociale roman over een jongen wiens leven in chaos vervalt nadat hij zijn zelfbeheersing verliest op een feestje.Seans halfbroer Anthony is een echte rauwdouwer. Als kind trok Anto zich niets aan van hun moeder, die hem uit de problemen probeerde te houden. Sean was anders. Het was de bedoeling dat hij zou gaan studeren en het harde, door de Troubles bepaalde milieu van zijn jeugd voorgoed achter zich zou laten. Maar na zijn studie keert Sean toch terug naar Belfast en ziet hij dat Anto en zijn vrienden van vroeger langzaam aan het afglijden zijn. Bovendien heerst er grote werkloosheid en blijkt Seans bachelordiploma in de praktijk niets waard. Als hij op een feestje zijn zelfbeheersing verliest en met iemand die hij niet kent op de vuist gaat, vervalt zijn leven tot chaos. In rauwe en meeslepende stijl geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Michael Magee is redacteur van het Noord-Ierse literaire tijdschrift 'The Tangerine’. ‘Dicht bij huis’ is zijn debuutr…Lees verder