Boek
Nederlands

Gesprek in de kathedraal : roman

+1
Gesprek in de kathedraal : roman
×
Gesprek in de kathedraal : roman Gesprek in de kathedraal : roman

Gesprek in de kathedraal : roman

Ten tijde van de dictatuur van generaal Odria (1948-1956) in Peru fungeert een kroeg in Lima als ontmoetingsplaats van enkele sleutelfiguren.
Titel
Gesprek in de kathedraal : roman
Auteur
Mario Vargas Llosa
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Conversación en la catedral
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2009
622 p.
ISBN
9789029084659

Besprekingen

Roman in twee delen (in een band) uit 1969. Eerst een verwarrend snel geschreven eerste deel, opgebouwd uit flarden gesprekken opgevangen in de kroeg 'La catedral', midden in de Peruaanse hoofdstad Lima. In het tweede deel treedt de schrijver op als waarnemer en worden de achtergronden van de verschillende romanfiguren duidelijk. Het verhaal, dat speelt ten tijde van de dictatuur van generaal Odría ('48-'56), toont de dubbele moraal en corruptie van de heersende klasse en de franje om haar heen. Een roman van grote klasse. De thema's vinden we ook in andere boeken als 'Het groene huis' en 'De jonge honden van Miraflores' terug: het geweld, het machismo en het verlies van onschuld en idealisme in een sfeer van curruptie en machtsmisbruik. De vertaling is uitstekend, het boek is voorzien van een woordenlijst met Peruaans idioom. Kleine druk.

Over Mario Vargas Llosa

Jorge Mario Pedro Vargas Llosa (Arequipa, 28 maart 1936) is een Peruaans schrijver. Hij wordt beschouwd als een van de leidende denkers en schrijvers van Latijns-Amerika. Hij is de winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur 2010.

Leven en werk

Vargas Llosa werd geboren in het gezin van Ernesto Vargas Maldonado en Dora Llosa Ureta, die op het ogenblik van zijn geboorte reeds van elkaar waren gescheiden. Hij ontmoet zijn vader voor het eerst op 10-jarige leeftijd. Vader Vargas wilde hem liever naar een militaire academie sturen, maar zoonlief kiest voor een opleiding in de literatuur en rechten aan de Universiteit San Marcos van Lima. Tijdens zijn studies ging hij reeds aan de slag als journalist.

Vargas Llosa schrijft maatschappelijk betrokken romans in een vernieuwende stijl. Het leven wordt beschreven als een nooit aflatende strijd om het bestaan. In het werk van de Peruaan spelen vaak gewelddadige figuren een rol, me…Lees verder op Wikipedia