Boek Nederlands

Noodweer

Marijke Schermer (auteur)
Emilia wordt vanuit een leven dat geheel op orde lijkt door een ogenschijnlijk onbeduidend incident teruggeworpen op een bewust verdrongen episode uit haar nabije verleden. Ze wilde niet dat de sporen die het naliet haar geluk en haar liefde in de weg zouden zitten. Maar tot haar vertwijfeling lukt dat niet: iets in haar leven is onafgewerkt achtergebleven. Zoals alle leed, komt het niet alleen. E
Titel
Noodweer
Auteur
Marijke Schermer
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Van Oorschot, 2016
159 p.
ISBN
9789028261648 (paperback)

Besprekingen

Intimiteit bij watersnood

Roman. Noodweer van Marijke Schermer sleept je mee als film: een sterk verhaal met loepzuivere dialogen over een groot onheil.

Het water stijgt in Marijke Schermers tweede roman Noodweer, en bedreigt het op het oog volmaakt gelukkige gezin van Bruch en Emilia, die met hun twee zoontjes in een oud, afgelegen en half verbouwd huis op het platteland wonen. De idylle is zo groot dat je als lezer al snel op je klompen aanvoelt dat er groot onheil dreigt.

Schermer schrijft ijzersterk over de fysieke intimiteit van een gezinsleven en over de peilloze diepte die je kunt voelen als dat kapot dreigt te gaan. In dit geval is het wassende water de boosdoener, vooral als metafoor voor de echte bedreiging. Aan het einde van de roman staat niet alleen de keuken blank, maar staat half Nederland onder water, zoals in de populaire tv-serie Als de dijken breken.

Zonder te vertellen dat Emilia toen ze Bruch net kende verkracht en ernstig mishandeld werd door een onbekende, zou deze recensie in abstracties gehuld blijven. De schok van de misdaad is zo groot dat Emilia…Lees verder