Boek
Nederlands

De gevaren van roken in bed

Mariana Enriquez (auteur), Peter Valkenet (vertaler)
Verhalen die zich afspelen rond Buenos Aires over vrouwen en meisjes die hun duistere neigingen niet langer kunnen onderdrukken.
Titel
De gevaren van roken in bed
Auteur
Mariana Enriquez 1973-
Vertaler
Peter Valkenet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
Los peligros de fumar en la cama
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2022
194 p.
ISBN
9789403105512 (paperback)

Besprekingen

Heerlijk (en verantwoord) huiveren

De macabere verbeelding van Mariana Enriquez ontspruit aan haar literaire verantwoordelijkheidszin.

Mariana Enriquez' vorig jaar in het Nederlands verschenen vierde roman Ons deel van de nacht speelde zich af tijdens de militaire dictatuur in Argentinië. In haar eerder geschreven maar nu pas vertaalde verhalenbundel De gevaren van roken in bed is de 'Vuile Oorlog' indirecter aanwezig. De Argentijnse auteur die opgroeide onder de dictatuur van de junta heeft er nooit een geheim van gemaakt dat de geesten en andere ­bovennatuurlijke verschijnselen in haar verhalen ­metaforen zijn voor de gewelddadige geschiedenis van Zuid-Amerika in het algemeen en die van haar land in het bijzonder. De schrijfster roept de geesten van het verleden op, maar niet al haar verhalen zijn eenduidig tot huiveringwekkende histories te herleiden.

Als Enriquez een kind van de dictatuur is, dan is ze ook overduidelijk een puber van de jaren 80 en 90. In verhalen die schipperen tussen de huiselijke horror van Stephen King, de expliciete bloederigheid van slasherfilms, de bodyhorror van reg…Lees verder

Een duistere, onconventionele verhalenbundel die zich afspeelt in en rond Buenos Aires. De stad gaat gebukt onder moordneigingen en morbide verlangens, vermiste kinderen die terugkeren uit de dood en opgegraven beenderen die een vreselijke vloek herbergen. Mariana Enriquez schrijft over wraak, hekserij, jaloezie en vooral over vrouwen en meisjes die hun duistere neigingen niet langer kunnen negeren. In indringende stijl en met psychologische diepgang geschreven. Geschikt voor een brede tot literaire lezersgroep.Mariana Enriquez (Buenos Aires, 1973) is een wereldberoemde Argentijnse schrijver, onderwijzer en journalist. Ze schreef meerdere boeken. Haar werk werd in meer dan vijftien landen uitgegeven.