Boek
Nederlands

Mette

Marc De Bel (auteur)
+1
Mette
×
Mette Mette
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Als Mette, een Vlaamse boerendochter, in 1920 met haar vader en verstandelijk beperkte broer naar Amerika emigreert, verloopt niets volgens plan en lijkt de American Dream een nachtmerrie te worden.
Titel
Mette
Auteur
Marc De Bel
Taal
Nederlands
Uitgever
Leuven: Van Halewyck, 2015
423 p. : ill.
ISBN
9789461313980 (paperback)

Besprekingen

Na 1918 ontvluchtten honderden Vlaamse boerenfamilies de nasleep van de Eerste Wereldoorlog, de geldontwaarding, de ravage die de Spaanse griepepidemie aanrichtte, dakloosheid als gevolg van misoogsten, en emigreerden naar Amerika. Zo ook de 16-jarige, mooie Mette Boevers, samen met haar vader en haar licht verstandelijk gehandicapte broer Berre, maar zonder haar grote liefde Dree van wie zij zwanger is. De auteur (1954) schetst een indringend beeld van hoe het was om als derdeklas passagiers met het stoomschip Kroonland in twee weken van Antwerpen naar New York te reizen en met kunst- en vliegwerk door de immigratiecontrole te komen. Maar in Amerika zit het allemaal niet mee. In zekere zin is de 'achterlijke' Berre Mettes redding, een verhaalelement dat dit boek optilt boven het niveau van een doorsnee historische roman die ook een goed tijdsbeeld van het harde leven in New York geeft. Er volgt een happy end waarvan alle armen dromen. Geïllustreerd met enkele historische foto’s, teks…Lees verder

Over Marc De Bel

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Michiel Hendryckx

Marc de Bel (Kruishoutem, 7 mei 1954) is een Vlaams jeugdauteur. Voordat hij met zijn schrijverscarrière begon was hij (van 1974 tot 1983) onderwijzer.

Bibliografie

Hieronder volgt een lijst van zijn boeken.

  • 1987 - Het ei van oom Trotter (Van Halewyck, 17e druk 2017)
  • 1988 - Meester Pluim en het praatpoeder (Infodok, 5e druk 1998)
  • 1988 - Wimpie en de wensautomaat (Infodok)
  • 1989 - Blinker en de bakfietsbioscoop (Infodok, 6e druk 1997)
  • 1989 - Het dagboek van Zwarte Piet (Infodok, 2e druk 1998)
  • 1989 - De kracht van Ajajatsoe (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - De knetterkwabmachine (Infodok, 4e druk 1998)
  • 1990 - Blauwe snoepjes (Infodok, 5e druk 1997)
  • 1990 - Stuffie en het geheim van de Kankan-Goeroe (Infodok, 4e druk 1997)
  • 1991 - Nikki Nikkel (Infodok, 5e druk 1999)
  • Lees verder op Wikipedia