Boek
Nederlands

Kristalpoorten

Luc Embrechts (auteur)
+1
Kristalpoorten
×
Kristalpoorten Kristalpoorten

Kristalpoorten

In de reeks:
Dir-Yak; 5
Doelgroep:
Vanaf 12-14 jaar
Genre:
Tijdens een zonnige dag aan zee verdwijnen Bart en Bolle. Op de plek van hun verdwijning vinden hun vriendinnen Caroline, Celesti en Kirina een blauw kristal. Deze vondst is het begin van een avontuur in de wereld Dir-Yak.
Titel
Kristalpoorten
Auteur
Luc Embrechts
Taal
Nederlands
Uitgever
Sint-Niklaas: Abimo, 2007
184 p.
ISBN
9789059323780

Besprekingen

De avonturen van Bolle, Bart en Caroline in de onderwereld Dir-Yaq blijven doorgaan. In dit vijfde boek van de reeks, die ooit startte met De wachter van de driehoek (De Leeswelp 2004, p.118), verdwijnen Bart en Bolle, nu 17 jaar. Caroline en Celesti, Barts onderwereldse vriendin, gaan op zoek. Ze dalen af in Dir-Yak en gaan de strijd aan met de magiër Azâr-Dan. In zijn kristalmijnen, waar Bart en Bolle als slaven moeten werken, brengt hij een leger op de been. Zijn doel is met de hulp van een allesverwoestende storm de totale heerschappij over Dir-Yak en de aarde te bemachtigen.

Luc Embrechts volgt zowel het spoor van de meisjes als van de jongens. Vertrouwde bewoners van Dir-Yak krijgen het gezelschap van nieuwe, en ongekende gebieden worden letterlijk ontgonnen. Het verhaal begint stroef, met te gedetailleerde beschrijvingen en overbodige uitleg. De fantasie van Embrechts is bovendien zo onuitputtelijk dat de gebeurtenissen vaak moeilijk te volgen zijn. Zijn p…Lees verder
Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Dir-Yak, de onderwereld. De verhaalfiguren die afkomstig zijn van onze aarde, staan in contact met figuren uit Dir-Yak, die over bijzondere eigenschappen beschikken. De vermogens van de mensen zijn bovenmenselijk en niet reëel (bv. uithoudingsvermogen en herstel na gevechten). De figuren hebben veel kennis van de wereld. Als een magiër beide werelden wil vernietigen, proberen de hoofdpersonen deze ramp te voorkomen. Vijfde, los te lezen, deel in de serie 'Dir-Yak'*. Het boek is vlot geschreven en bevat levendige dialogen; er wordt een aantal keren gevloekt. Gebeurtenissen volgen elkaar in snel tempo op. De informatiedichtheid per zin is groot; goede aandacht tijdens het lezen is nodig om het verhaal te kunnen volgen. Figuren en volken hebben fantasienamen. Er komt veel dood en verderf voor. Vriendschap, moed en rechtvaardigheid zijn belangrijke waarden. De bereikte vrede is altijd van tijdelijke aard. Kortom, een spannend fantasyverhaal. Vana…Lees verder

Over Luc Embrechts

Luc Embrechts (Wilrijk, 23 november 1964) is een Vlaams schrijver van jeugdboeken.

Biografie

Luc Embrechts werd in 1964 geboren in Wilrijk. Hij studeerde Latijns-Grieks aan het Sint-Ritacollege in Kontich en daarna Licentiaat Handelswetenschappen aan de Handelshogeschool in Antwerpen.

In 2003 werd bij uitgeverij Abimo het eerste boek van Embrechts uitgegeven, De Wachter van de Driehoek, deel 1 uit de Dir-Yak-fantasyreeks. In 2011 startte Embrechts met de Zootjesreeksen. Beide reeksen (Vampierzootje en Uitvinderszootje) bestaan uit vier boeken.

In 2008 won zijn boek De Stenen van Urû-Nog de "Karel Verleyen-jeugdboekenprijs" in de categorie 9-12 jaar, een prijs die door de kinderen zelf toegekend wordt. En in 2009 won De Beelden van Kasàr het "Bovenste Beste Kinderboek", eveneens in de categorie 9-12 jaar.

Bibliografie

Dir-…Lees verder op Wikipedia