Boek Nederlands

De gin-kast

Leslie Jamison (auteur), Lucie Schaap (vertaler), Maaike Bijnsdorp (vertaler)

De gin-kast

Leslie Jamison (auteur), Lucie Schaap (vertaler), Maaike Bijnsdorp (vertaler)
Genre:

Tilly is een verloren ziel: ze verliet het ouderlijk huis voordat ze echt volwassen was, op zoek naar het echte leven. In plaats daarvan belandde ze in de holle onderwereld van Nevada, waar ze enkel slechte gewoontes opdeed. Ze sloeg zich bijna dertig jaar zonder familie door het leven, om ten slotte in een woonwagen aan de rand van de woestijn te belanden met een stevige alcoholverslaving.

Titel
De gin-kast
Auteur
Leslie Jamison
Vertaler
Lucie Schaap Maaike Bijnsdorp
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The gin closet
Uitgever
Amsterdam: Hollands Diep, © 2016
301 p.
ISBN
9789048825431 (paperback)

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

Een nest boze vrouwen

Roman. Fysieke pijn staat centraal in het romandebuut van de Amerikaanse belofte Leslie Jamison.

Stella vraagt zich na de dood van haar oma aan moeders kant af hoe het mogelijk is dat de overledene 'zo'n nest met boze vrouwen achterlaat'. Stella is kwaad op haar moeder, Dora, die nooit heeft verteld dat ze een zus heeft, Tilly. De zussen zijn kwaad op elkaar en op hun moeder. In De gin-kast, Leslie Jamisons roman uit 2010 die nu pas is vertaald, grijpt de schrijfster de vier vrouwen bij het nekvel.

Stella en Tilly brengen in afwisselende ik-hoofdstukken het verhaal. Hoewel de vrouwen een gelijkwaardig aandeel hebben, leer je Stella het best kennen.

Jamison schrijft met groot zelfvertrouwen over de jonge vrouw die, net als de schrijfster, veel baantjes had, haar lichaam schade toebracht (Stella heeft anorexia, Jamison verminkte zichzelf) en een abortus onderging. Stella werkt in New York als assistente van een journaliste. Ze vult de eenzaamheid op met verhalen en geheimen van anderen. Net als zoveel New Yorkers weet z…Lees verder

Tot op de bodem

Eindelijk ging de Nobelprijs nog eens naar een Amerikaan. En met talenten als Leslie Jamison is ook de toekomst van de Amerikaanse literatuur verzekerd.

Kan de ene mens de andere mens helpen? Zeker, een handje toesteken bij een verhuizing, wat antibiotica voorschrijven bij een hardnekkige ontsteking, even op de kinderen passen omdat een vergadering uitloopt, allemaal geen probleem. Maar kun je een gebroken ziel lijmen? Kun je het leed van een vreemde mee torsen? Kun je meer doen dan louter bestaan, naast die ander? Niet echt. Uiteindelijk draagt ieder zijn lot alleen en zijn helpers machteloze, onthande toeschouwers. Tot dat grimmig besluit komt Stella nadat ze een roman lang heeft geprobeerd haar verloren tante Tilly op het rechte pad te houden.

Tilly is de zus van Stella’s moeder en over Tilly wordt nooit gepraat. Tilly is het zwarte schaap van de familie, de loser die altijd alles verknalt en al jaren geleden met de noorderzon verdwenen is. Omdat haar eigen leven op een dwaalspoor is geraakt, onderneemt Stella een zoektocht naar die mysterieuze tante, vastbesloten het verlede…Lees verder