Boek
Nederlands

Voor ik val

Lauren Oliver (auteur), Willeke Lempens (vertaler)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Als Sam (16, ik-figuur) is verongelukt, mag ze haar laatste dag zevenmaal overdoen en komt zo tot nieuwe inzichten. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
Voor ik val
Auteur
Lauren Oliver
Vertaler
Willeke Lempens
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Before I fall
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2011
479 p.
ISBN
9789044328547 (paperback)

Besprekingen

Al in de proloog van Lauren Olivers debuutroman kondigt protagoniste Sam(antha) Kingston expliciet haar overlijden aan; wat volgt is een als flashback verpakt relaas van haar laatste dag. Aanvankelijk schijnt Voor ik val weinig meer te bieden dan de doorsnee-ingrediënten van chicklit: Sam en haar drie boezemvriendinnen vertellen honderduit over vriendjes en maagdelijkheid verliezen, feestjes met veel drank, en het verhogen van hun immense populariteit. Voornamelijk Sam komt enigszins tot kritische zelfreflectie in het besef dat het kleineren van impopulaire medeleerlingen het vriendinnenkwartet niet bepaald siert. Een verregaande actie op een feestje leidt zelfs indirect tot de zelfmoord van een medeleerlinge. De potentieel interessante plot biedt echter nog geen garantie voor een evenwichtig verhaal; een diepgaande benadering van de verhaalstof ontbreekt volledig, al maken de van tijd tot tijd spitse dialogen nog een en ander goed. Pas na het eerste hoofdstuk schijnt Oliver d…Lees verder
De 16-jarige Samantha Kingston (ik-figuur) is niet het vriendelijkste meisje op Thomas Jefferson Highschool in Connecticut. Ze pest klasgenoten, verleidt de wiskundedocent, krijgt ruzie met haar beste vriendin Lindsey en maakt het uit met vriendje Rob Cokran, met wie ze het voor het eerst zou gaan doen. Op vrijdagavond 12 februari, rijdt ze samen met haar vriendinnen Lindsey, Elody en Ally na afloop van het feest bij Kent McFuller weer naar huis en krijgt een auto-ongeluk. Ze maakt deze vrijdag, Cupidodag (een soort Valentijnsdag), vervolgens nog zes keer mee. De ondertitel 'Wat zou je doen als je nog maar een dag te leven had?' geeft in één zin het volledige verhaal weer. Het verhaal doet denken aan de film 'Groundhog Day'. Deze debuutroman van Amerikaanse auteur Lauren Oliver is geschreven in begrijpelijk Nederlands met een goede woord- en zinsopbouw. De beschreven personages hebben herkenbare, realistische karakters. Vanaf ca. 15 jaar.

Voor ik val

Samantha is zestien en zeer populair. Ze vormt met haar drie beste vriendinnen één eenheid. Het verhaal begint met Cupido-dag, die zal eindigen op een feestje thuis bij één van de jongens, wiens ouders op vakantie zijn. Deze zestienjarigen gaan tot het uiterste om er zo sexy mogelijk uit te zien, drinken sloten sterke drank, hebben voor niets of niemand respect. Wanneer Samantha na het  feest samen met haar vriendinnen een dodelijk ongeval krijgt, flitsen banale dingen door haar hoofd. Is het dat wat ze zich voor ze sterft wil herinneren? Neen. Ze wil eigenlijk bewijzen dat ze wel een goed iemand is. Ze wil een positieve indruk nalaten. Maar dan moet ze haar laatste dag overdoen.
Dit idee voor de opbouw van het verhaal is best ok, maar het wordt saai voor de lezer als je die dag zes keer in een ander scenario moet lezen. Na een tijdje verlies je alle interesse.