Boek
Nederlands

Foead en de vliegende badmat

Karlijn Stoffels (auteur), Annemarie Van Haeringen (illustrator)
+1
Foead en de vliegende badmat
×
Foead en de vliegende badmat Foead en de vliegende badmat
Doelgroep:
Vanaf 6-8 jaar
Samen met moeder mag Foead in de winkel een nieuwe badmat uitzoeken. Het blijkt een heel bijzondere, want hij kan praten en vliegen. Vanaf ca. 8 jaar.
Onderwerp
Reizen
Leesniveau
AVI 7
Titel
Foead en de vliegende badmat / Karlijn Stoffels ; met tek. van Annemarie van Haeringen
Auteur
Karlijn Stoffels
Illustrator
Annemarie Van Haeringen
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Querido, 2004
86 p. : ill.
ISBN
90-451-0117-3

Besprekingen

Zomervakantie. In Amsterdam zit kleine Foead zich te vervelen. Tijd zat om te dromen, al zijn die dromen voor hem werkelijkheid. Zijn nieuwe badmatje wordt een vliegend kleedje dat hem overal brengt: bij Zachte Taaie, de trieste ezel op het schoolboerderijtje; bij zijn vriendinnetje Hind, die dingen tekent die ze van het blad kan pakken; in de dierentuinen van Emmen en Artis, waar hij met Hind de treurige giraf Bladenrukker Hoogheid de Dertigste, in de wandeling Bla, bij zijn zus Schorsknaag, of Kna, brengt, en de eenzame gorilla Trommelaar Schoonoog bij zijn liefje Rimpelneusje Vierhand; naar oma in Tetoean, waar hij niet alleen nieuwe vliegkracht voor Badmat vindt, maar ook Fluweeltje Pootstijf, een ezelgezellin voor Zachte, en Olalla, de prinses met de gouden vingers, die graag naar school wil maar niet mag omdat ze tapijtjes moet maken. Als hij na de vakantie weer naar school gaat, blijft hij dromen. Olalla komt elke dag in zijn klas de tafels leren en op zijn verjaarsfeestje zijn…Lees verder
Samen met moeder mag Foead in de winkel een nieuwe badmat uitzoeken. Het blijkt een heel bijzondere, want hij kan praten en vliegen. Dat komt omdat een prinses hem heeft geknoopt en haar tranen op de mat heeft laten vallen. Samen met zijn vriendinnetje Hind beleeft Foead allerlei avonturen met de mat. Ze vliegen naar de dierentuin, naar Marokko en naar Bagdad waar ze de prinses vinden die hard moet werken om met tapijten knopen geld te verdienen. Samen gaan ze haar helpen. Kolderiek fantasieverhaal geschreven in korte zinnen en eenvoudig van taal. Jammer dat de badmat krom Nederlands spreekt. Voor kinderen die al redelijk kunnen lezen een wel aardig verhaal, waarin allochtone kinderen zich kunnen herkennen. De vele kleine en bladzijdegrote tekeningen in zwart-wit passen goed bij het verhaal. Bruikbare leesoefenstof voor kinderen vanaf ca. 8 jaar.

Over Karlijn Stoffels

Karlijn Stoffels (Amsterdam, 24 juni 1947) is een Nederlandse schrijfster van kinderboeken, hoorspelen, toneelstukken en boeken voor volwassenen.

Leven

Haar eerste toneelstuk schreef Stoffels in de lagere school en heette Misverstand. Ze studeerde Nederlands en Frans in Leiden, werkte een tijdje in Parijs als onderzoekster bij een onderwijsinstelling, gaf les in Frans en werkte als vertaalster Frans. Later volgde ze ook cursussen om te leren hoe je toneelstukken en scenario´s schrijft.

Werk

Stoffels debuteerde in 1996 met Mosje en Reizele, een verhaal over twee joodse wezen die elkaar ontmoeten in het getto van Warschau in 1939. Het speelt zich deels af in het kindertehuis van dr. Janusz Korczak. Mosje en Reizele heeft een grote impact gehad. Het boek wordt als typerend beschouwd voor een nieuwe generatie jeugdboeken in de jaren negentig die balanceren tussen jeugd- en vo…Lees verder op Wikipedia