Boek
Nederlands

Stad der engelen

Jordan Harper (auteur), Dennis Keesmaat (vertaler)
Als de baas van een vrouwelijke pr-medewerker wordt neergeschoten, start ze een onderzoek waarbij ze in aanraking komt met de wetteloze praktijken en systemen van de onderwereld van Los Angeles.
Titel
Stad der engelen
Auteur
Jordan Harper
Vertaler
Dennis Keesmaat
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Everybody knows
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Luitingh-Sijthoff, © 2023
364 p.
ISBN
9789021040479 (paperback)

Besprekingen

Stad van engelen, stad van duivels

In Jordan Harpers Stad der engelen heeft een pr-vrouw haar handen vol met het uit de media houden van alle smeerlapperijen van de rich and famous in L.A. Tot haar baas vermoord wordt en ze ontdekt dat de schaamteloze grofheid dieper zit dan ze vermoedde.

Vaak zijn speurders in misdaadverhalen detectives, politiemensen, advocaten of journalisten, die ongegeneerd rondsnuffelen in de levens van anderen. In Stad der engelen voert Jordan Harper een originele variant van die speurder op: de pr-vrouw. PR dient één doel: ervoor zorgen dat de cliënt zo veel mogelijk positieve aandacht krijgt. Mae Pruett doet het tegenovergestelde: ze zorgt ervoor dat roddels en schandalen die de reputatie van haar rijke klanten kunnen besmeuren in een vergeetput belanden. In deze wereld van doofpotten praat niemand hardop, maar fluis- tert iedereen. Het eerste hoofdstuk zet meteen de toon wanneer een verwaand filmsterretje een joekel van een blauw oog heeft opgelopen terwijl ze net aan een nieuwe film begint. Pruett verzint een geloofwaardig verhaal zodat de schade beperkt wordt en alles zelfs een positieve draai krijgt. Pruett houdt van de adrenaline die dit werk haar geeft en beseft dat haar kennis van de smeuïge details …Lees verder

Een verterende obsessie

 

****1/2

Toen tv-zender CBS zijn pilot van 'L.A. Confidential' afwees, stak scenarist Jordan Harper 'al zijn James Ellroy-energie' in zijn eigen roman noir. 'Stad der engelen' zwiert je met een triest-komische scène in het Chateau Marmont op Sunset Boulevard meteen de slangenkuil in die Hollywood heet. Daar moet Mae Pruett, een fixer die brandjes blust wanneer beroemdheden het al te gortig maken, haar zoveelste mediafabeltje spinnen. Wat cliënte Hannah Heard overkwam, vormt de aanzet van een helletocht door La La Land, 'waar niemand praat, maar iedereen fluistert', rijke ploerten 'limonadefeestjes' bouwen met kindsterretjes en celebrity's grof geld neertellen voor gemasseerde boerenkool terwijl even verderop sukkelaars in vuilnisbakken duiken. Met veel insiderkennis en in razendsnel, cynisch proza vol memorabele zinnen gooit Harper de beerput van Hollywood wagenwijd open. De romance die tussen de stinkende walmen groeit, maakt van 'Stad der engelen' …Lees verder

Een thriller over misdaad, corruptie en macht. De lezer volgt Mae Pruett, een medewerker van een machtige pr-crisisfirma in Los Angeles, die ze 'Het Beest' noemt. Wanneer haar baas wordt neergeschoten in een schijnbaar willekeurige aanval, neemt Mae het op zich om een onderzoek in te stellen. Dit leidt haar naar de corrupte en wetteloze praktijken van Het Beest en de systemen die het in stand houden. Haar onderzoek neemt haar mee door een Los Angeles vol influencers die zijn volgespoten met drugs en fillers, uitgestrekte herenhuizen vlakbij daklozenkampen, corrupte agenten en mysterieuze sloopteams die 's nachts opereren. Scherpzinnig, duister en filmisch geschreven. Jordan Harper (1976) is een Amerikaanse auteur. Hij schreef een klein aantal boeken. Zijn werk werd in meerdere landen uitgegeven. Met zijn debuutroman ‘Kind van de rekening’ won hij een Edgar Allan Poe Award.