Boek
Nederlands

Het huis van de slaap

Jonathan Coe (auteur)

Het huis van de slaap

Genre:
Een aantal studenten, bewoners van een vervallen huis op een rots aan de Britse kust, vindt elkaar na een twaalftal jaren terug onder volkomen andere omstandigheden in hetzelfde kolossale huis.
Onderwerp
Slapen
Titel
Het huis van de slaap
Auteur
Jonathan Coe
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
The house of sleep
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 1997
319 p.
ISBN
90-290-5462-X

Besprekingen

Een aantal studenten, bewoners van een vervallen huis op een rots aan de Britse kust, vindt elkaar na een twaalftal jaren terug onder volkomen andere omstandigheden in hetzelfde kolossale huis. Dit is nu een kliniek voor mensen met slaapstoornissen onder de leiding van een van hen, nu een deskundige op dit gebied. Oude herinneringen en onaangename gevoelens spelen in het heden een belangrijke rol bij dit hernieuwde samenzijn. Bij sommigen lopen de gebeurtenissen in de slaap en de werkelijkheid in elkaar over (niet zo makkelijk voor de lezer). Een verrassende ontknoping maakt min of meer een einde aan de steeds groeiende verwarring. Een boeiende maar zeker niet eenvoudige roman, met soms lachwekkende maar ook ontroerende situaties. Door het per hoofdstuk verspringen in de tijd niet altijd even eenvoudig te lezen. De behoorlijke vertaling doet deze roman eer aan. Coe (1961) werd vooral bekend door 'What a carve up!' ('Het moordende testament'). Kleine druk.

Over Jonathan Coe

CC BY 2.0 - Foto van/door Taken by Flickr user Walnut Whippet at the 2006 Humber Mouth Festival

Jonathan Coe (Bromsgrove, 19 augustus 1961) is een Engels schrijver.

Leven en werk

Coe studeerde Engelse literatuur aan het Trinity College te Cambridge en promoveerde aan de Universiteit van Warwick, waar hij tevens gedoceerd heeft. Aanvankelijk had hij ambities in de popmuziek, maar vanaf 1987 richt hij zich naast zijn doceren voornamelijk op het schrijven van satirische romans. Vaak verweeft hij politieke thema’s in zijn werk, bijvoorbeeld in What a Carve Up! (1994, Nederlands: Het moordend testament), waarin hij het politieke klimaat onder Margaret Thatcher op de hak neemt. Verder blijft ook zijn liefde voor de muziek voortdurend als rode draad aanwezig. Hij toont zich een liefhebber van progressieve rock en zijn boek The Rotters' Club (2001) is bijvoorbeeld genoemd naar een album van Hatfield and the North.

The Rotters' Club en What a Carve Up! werden bewerkt voor de BBC en T…Lees verder op Wikipedia