Boek
Nederlands

De Rotters Club

Jonathan Coe (auteur)

De Rotters Club

In de reeks:
Vier actieve, heel verschillende leerlingen van een middelbare school in Birmingham vormen samen een club die ook de redactie van de schoolkrant gaat voeren.
Titel
De Rotters Club
Auteur
Jonathan Coe
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The Rotters' Club
Uitgever
Amsterdam: Meulenhoff, 2001
424 p. : ill.
ISBN
90-290-6910-4

Andere talen:

Besprekingen

Jonathan Coe brak door met de bijzonder grappige politieke satire Het moordende testament, waarin hij zich vrolijk kwaad maakte over de jaren '80, de Thatcher-era. In De Rotters Club vormt opnieuw een decennium en de bijbehorende visies een belangrijk ingrediënt. Ditmaal zijn dat de jaren '70.

Geen computers, geen gsm, geen werk... Het lijkt wel een rustig decennium, maar dat is het niet als je puber bent in het kleinsteedse Birmingham. Ben Trotter en zijn schoolvrienden moeten alles nog voor de eerste keer meemaken en Coe tekent hun Bildung liefdevol, uitvoerig en niet zonder melancholie. Hij is dan ook van Birmingham en samen met ongetwijfeld nogal wat persoonlijke herinneringen laat hij deze stad ook een prominente rol spelen. Uit de dankbetuiging blijkt dat hij heel wat research gedaan heeft; hij overstijgt wel de couleur locale ten voordele van een waardige 'kleine' geschiedenis van de gewone mensen.

Zo is een van de zwaartepunten van het boek,…Lees verder
Het is 2003. In een Berlijns restaurant kijkt Sophie terug op het leven van haar oom Benjamin Trotter. Samen met drie vrienden vormde deze in de 'bruine' jaren '70 de redactie van de schoolkrant op de elitaire jongensschool King Williams in Birmingham. De vormgeving is die van een modieus-modernistisch 'bouwpakket'. Via brieven, dagboekfragmenten en verhalende stukken in de eerste en derde persoon (met een 35 pagina's lange 'stream of consciousness' aan het eind) geeft Coe (1961) een luchtig en humoristisch-ironisch beeld van de kronkelige adolescentenwereld in die jaren: de eerste liefdes, de onzekerheden en verwarring tegen de achtergrond van de politieke en culturele situatie in Engeland met stakingen, bomaanslagen en de nederlaag van Labour in 1976, waarmee de deur openging voor het rechts en de vreemdelingenhaat groeit. Het boek is daarmee een soort pendant van 'Het moordend testament' (1995*), waarin de jaren '80 satirisch geportretteerd werden. Een heerlijk melancholiek-nostalg…Lees verder

Over Jonathan Coe

CC BY 2.0 - Foto van/door Taken by Flickr user Walnut Whippet at the 2006 Humber Mouth Festival

Jonathan Coe (Bromsgrove, 19 augustus 1961) is een Engels schrijver.

Leven en werk

Coe studeerde Engelse literatuur aan het Trinity College te Cambridge en promoveerde aan de Universiteit van Warwick, waar hij tevens gedoceerd heeft. Aanvankelijk had hij ambities in de popmuziek, maar vanaf 1987 richt hij zich naast zijn doceren voornamelijk op het schrijven van satirische romans. Vaak verweeft hij politieke thema’s in zijn werk, bijvoorbeeld in What a Carve Up! (1994, Nederlands: Het moordend testament), waarin hij het politieke klimaat onder Margaret Thatcher op de hak neemt. Verder blijft ook zijn liefde voor de muziek voortdurend als rode draad aanwezig. Hij toont zich een liefhebber van progressieve rock en zijn boek The Rotters' Club (2001) is bijvoorbeeld genoemd naar een album van Hatfield and the North.

The Rotters' Club en What a Carve Up! werden bewerkt voor de BBC en T…Lees verder op Wikipedia