Elke expeditie naar Gebied X, waar 30 jaar geleden iets onaards neerstortte, leidt tot doodslag, waanzin, hallucinaties, mentale overname, fysieke mutatie, een dubbelganger of een monster.
Titel
Aanvaarding
Auteur
Jeff Vandermeer
Vertaler
Otto Biersma Luud Dorresteyn
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Acceptance
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2015
367 p.
ISBN
9789023491552 (paperback)

Besprekingen

AANVAARDING

Maakt Jeff VanderMeer de hoge verwachtingen waar? Wordt alles onthuld in dit laatste deel van de Southern Reach-trilogie? Ja. En neen. Gelukkig maar. Het laatste deel van een trilogie is altijd een heikele onderneming. Slaagt ...
Maakt Jeff VanderMeer de hoge verwachtingen waar? Wordt alles onthuld in dit laatste deel van de Southern Reach-trilogie? Ja. En neen. Gelukkig maar.

Het laatste deel van een trilogie is altijd een heikele onderneming. Slaagt de auteur erin om alle zorgvuldig uitgezette plotlijntjes tot een mooie strik te knopen of krijg je het gevoel dat het om professionele uitmelkerij gaat? Geen van beide is op Aanvaarding van toepassing. Die titel is niet zomaar lukraak gekozen: de lezer zal er zich bij moeten neerleggen. Neen, niet alle raadsels worden opgelost, en neen, dat maakt het absoluut niet tot een overbodig deel van de cyclus.

De eerste twee delen, Vernietiging en Autoriteit, waren al razend spannend - nagelbijters lezen best met handschoenen aan - en VanderMeer toonde zich daarin meteen een waardige opvolger van Stephen King, met dit voordeel dat je er de literaire toonaard bovenop krijgt. Ook in Aanvaarding staat het mysterieuze Gebied X centraal, een bizarre biosfeer die als e…Lees verder

Deel 3 van Southern Reach-trilogie*. Op een wetenschappelijke basis onderzoekt men de ontwikkelingen in Gebied X, een zone waar dertig jaar geleden iets onaards neerstortte. Elke expeditie in die verboden zone leidt tot doodslag, waanzin, hallucinaties, mentale overname, fysieke mutatie, een dubbelganger of een gigantisch monster. Alle personages uit vorige delen komen aan het woord in chronologisch door elkaar gegooide fragmenten in heden en ver verleden. Mooi taalgebruik, heel wat religieuze citaten, veel vogelnamen, beetje macabere actie, maar geen finale oplossing. Het onaardse wezen blijft onbegrijpelijk, wat zijn aard is en wat nu met de aarde gebeurt, hangt af van welke hallucinaties van de personages je gelooft. Voor liefhebbers van dit genre, want niet iedere lezer zal openstaan voor dit vrij pretentieuze verhaal.

Over Jeff Vandermeer

Jeff VanderMeer (Bellefonte, 7 juli 1968) is een Amerikaans auteur, uitgever en literair criticus.

Biografie

VanderMeer werd geboren in Bellefonte, Pennsylvania, maar bracht een groot deel van zijn jeugd door op de Fiji-eilanden waar zijn ouders werkten voor het Peace Corps. Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten woonde hij in Ithaca (New York) en Gainesville (Florida). Hij studeerde drie jaar aan de Universiteit van Florida en nam in 1992 deel aan de Clarion Writers Workshop. Op 20-jarige leeftijd las VanderMeer The Infernal Desire Machines of Doctor Hoffman van Angela Carter. VanderMeer verklaarde dat de roman "mijn hoofd eraf brak, mijn hersenen opnieuw bedraadde: ik was nog nooit zulke proza tegengekomen en nog nooit zo'n passie en durf in een boek". Carters fictie inspireerde VanderMeer om zowel zijn schrijfstijl te verbeteren als onverschrokken te durven schrijven.

In 2003 trouwde VanderMeer m…Lees verder op Wikipedia