Boek
Nederlands

Kinderen van het beloofde land

Jean P. Sasson (auteur)

Kinderen van het beloofde land

De levens van joodse, Palestijnse en Duitse families raken in de periode 1938-1983 nauw verweven.
Titel
Kinderen van het beloofde land
Auteur
Jean P. Sasson
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Ester's child
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2002
384 p.
ISBN
90-229-8656-X

Besprekingen

Een boek over oorlogen en conflicten lezen terwijl de actualiteit bol staat van oorlogsberichtgeving... het grijpt zeker sterker aan. Niet de politicus of de journalist komt aan het woord, wel de gewone man die het allemaal moet ondergaan... de dreiging, de angst, de vernedering, de terreur, de fysische en psychische geweldpleging, het verdriet, de trauma's... Het boek oogt oppervlakkig (zie omslagfoto, flaptekst, titel en ondertitel), maar is meer dan een typisch liefdesverhaaltje tussen twee mensen die eigenlijk tot vijandige volkeren behoren.

Het verhaal speelt zich af over een tijdsperiode van 45 jaar en op verschillende plaatsen. De proloog wordt gesitueerd in 1948 in Jeruzalem met de geboorte van een tweede zoon, Daniël, voor Ester Stein en Jozef Gale. Na deze proloog die op het eerste zicht wat onduidelijk blijft, neemt de auteur ons mee terug in de tijd, nl. naar de periode 1938-1942, en voert ons naar Warschau waar de joden enorm te lijden hebben onder het opkomend Hit…Lees verder
Het joodse echtpaar Gale heeft tijdens de Holocaust vreselijk te lijden van de S.S. In 1948 emigreren zij naar Israël. Zoon Michel leidt de vernietiging van het Libanese vluchtelingenkamp Shatila. Daar werkte Christine, dochter van een S.S.-er, samen met Demetrius, Palestijns arts. Deze verliest beide ouders. Ze gaan naar Amerika. Hij wordt verliefd op een joodse vrouw, Jordan Gale. Christine wordt verliefd op Michel Gale. Terug in Israël in 1983 blijkt Demetrius het geroofde broertje van Jordan te zijn, die zelf een adoptief-kind is. Christines vader biedt zijn excuses aan. Een spannend, vaak gruwelijk verhaal, in de historische context niet ongeloofwaardig. Voor belangstellenden in de Midden-Oosten problematiek. Auteur van Triologie 'Sultana'. Paperback; volle bladspiegel, normale druk.