Een meisje uit de IJstijd trekt met haar geliefde en drie dieren naar zijn stam, waarbij ze een zware tocht over een gletsjer moeten maken.
Extra onderwerp
fantasy
Titel
Het dal der beloften
Auteur
Jean M. Auel
Vertaler
Annelies Hazenberg Fri Woudstra
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The plains of passage
Editie
19
Uitgever
Utrecht: Bruna, 2011 | Andere uitgaves
854 p. : ill.
ISBN
9789022999745 (paperback)

Andere formaten:

Andere talen:

Besprekingen

Op hun reis naar Jondalars stam ontmoeten ze verschillende stammen, worden de ene keer verwelkomd, dan weer in de val gelokt. Maar Ayla's ongeëvenaarde talenten brengen uiteindelijk overal redding.
Het is nu al 22 jaar geleden dat Jean Auels De stam van de holebeer verscheen, het eerste deel van wat de tot nu toe opmerkelijkste en bekendste prehistorische fantasy-cyclus zou worden. De figuur van Ayla sloeg van bij het begin zeer goed aan, een vrouw met een sterke persoonlijkheid, die vanwege haar 'anders zijn' (zij is een Cro-Magnon) bij de Neanderthalers, die haar eerst hadden geadopteerd, verstoten wordt en haar lot in eigen handen neemt. Doorheen de cyclus groeit zij uit tot een overal gewaardeerde vrouw, die echter zoveel kunde en wijsheid tentoonspreidt, dat ze door Auel zowat een superstatus aangemeten krijgt.
Waar de schrijfster in de eerste twee delen haar wetenschappelijke bevindingen met voldoende realisme en een goed gedoseerde portie literair verantwoorde roma…Lees verder
In de prehistorie trekt een jonge vrouw, die door haar eigen volk is verstoten, met haar minnaar door onherbergzame gebieden om zich te vestigen bij zijn volk. Op hun lange tocht dwars door Europa krijgen ze te kampen met veel gevaren. Ze weten zich echter staande te houden en bereiken uiteindelijk het volk van de Zelandoniërs, bij wie zij zullen gaan wonen. De Amerikaanse bestsellerschrijfster weet veel over de prehistorie en vertelt boeiend door een goede dosering van spanning, avontuur en romantiek. De zwakke kant van deze roman is dat prehistorische mensen denken en praten als mensen van onze tijd. De vertaling is redelijk. Dit is het vierde deel van een reeks van zes, bekroond met de NS Publieksprijs, waarvan het laatste deel 'Het lied van de grotten'* net is verschenen. Voorin een kaart van prehistorisch Europa. Vrij kleine druk en volle bladspiegel.

Over Jean M. Auel

Jean Marie Auel (Chicago, Illinois 18 februari 1936, geboren Jean Marie Untinen) is een Amerikaanse schrijfster.

Ze is de tweede van vijf kinderen van Neil Solomon Untinen, een huisschilder, en Martha Wirtanen. Jean was als studente lid van Mensa, de club van mensen met een hoog IQ, en studeerde in 1976 af aan de Universiteit van Portland als Master of Business Administration. Tegenwoordig woont ze in Portland, Oregon met haar man Ray Bernard Auel, met wie ze in 1954 trouwde. Ze hebben samen vijf kinderen.

Romanserie De Aardkinderen

In 1977 begon ze met de voorbereidingen voor de prehistorische romanserie De Aardkinderen (Earth's Children). Ze bestudeerde boeken over de ijstijd en volgde een overlevingscursus. Ze leerde veel over jagen met primitieve middelen, over eetbare en geneeskrachtige planten en het bewerken van vuurstenen. Ook reisde ze naar Europa en bezocht diverse prehistorische v…Lees verder op Wikipedia