Drie personen die elkaar uit hun jeugd kennen zijn in 2040 een theaterdirecteur in Tokio, een ex-minister in Slovenie͏̈ en een anarchistische dichteres geworden en ondervinden in hun leven de gevolgen van toenemende globalisering.
Titel
In/tweeën
Auteur
Jasmin B. Frelih 1986-
Vertaler
Roel Schuyt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Sloveens
Oorspr. titel
Na/pol
Uitgever
Amsterdam: De Geus, © 2017
400 p.
ISBN
9789044538571 (paperback)

Besprekingen

De waanzin van 2036

Roman. De Sloveense schrijver Jasmin B. Frelih moeten we in de gaten houden. Zijn debuut In/tweeën is een overrompelend toekomstvisioen.

Jasmin B. Frelih (31), winnaar van de EU-Literatuurprijs 2016, behoort tot de generatie die volwassen werd na 9/11 en als eerste kennismaakte met sociale media. In In/tweeën, dat in 2013 in Slovenië gepubliceerd werd, zoekt hij uit hoe de wereld eruit zal zien op zijn vijftigste. We belanden in 2036, in een raadselachtig universum waarover Frelih mondjesmaat feiten lost. Vijfentwintig jaar eerder voltrok zich de Grote Breuk. In het algemeen belang werd 'de onbeheersbare informatiestroom' aan banden gelegd om komaf te maken met terroristen en hackers. Er kwam een einde aan de Grote Kakofonie, maar ook aan vrije meningsuiting en artistieke expressie.

De VN zijn verveld tot 'Verenigde Belangengemeenschappen van Mensen Met Gelijke of Min of Meer Gelijke Waarden'. Er is een kalifaat, een Groot-Europese-Unie en een gespleten Amerika en er lijkt een wereldoorlog aan de gang.

De Grote Breuk heeft het leven van de drie hoofdpersona…Lees verder

Jasmin B. Frelih (Kranj, Slovenië 1986) kreeg voor deze debuutroman de European Union Prize for Literature (EUPL) 2016. De roman speelt zich af in drie plaatsen op de wereld rond 2040. Er zijn drie hoofdpersonen, die elkaar in hun jeugd hebben gekend, maar een geheel verschillende weg hebben gezocht in hun leven. Evan is theaterdirecteur in Tokio en aan de drugs. Kars is ex-minister van defensie van Slovenië en is de pater familias van een groot gezin. Zoja is een anarchistische dichteres geworden en doet in New York mee aan een poëziefestival. De wereld is gewijzigd ten opzichte van de situatie van nu en de schrijver vraagt zich af hoe de toenemende globalisering invloed heeft op de intermenselijke relaties. In sommige opzichten (belangstelling voor seks bijvoorbeeld) verandert de mens niet, in andere opzichten lijkt de vervreemding groter geworden. De verhaallijnen zijn soms moeilijk te volgen, maar de auteur kan schrijven. Geen pageturner, maar typisch een boek van het nieuwe globa…Lees verder