Boek
Nederlands

Engelen van het duister : roman

Jan Siebelink (auteur)
+1
Engelen van het duister : roman
×
Engelen van het duister : roman Engelen van het duister : roman

Engelen van het duister : roman

Tussen twee broers ontstaat een machtsstrijd om een vrouw, die dramatische gevolgen heeft.
Onderwerp
Broers
Extra onderwerp
PSY, Psychologische romans
Titel
Engelen van het duister : roman
Auteur
Jan Siebelink
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2006 | Andere uitgaves
367 p.
ISBN
90-234-2248-1

Besprekingen

In deze roman zijn verschillende motieven aanwezig die al voorkwamen in het vroegere werk van Jan Siebelink. Zoals o.a. in De hof van onrust en de novelle Met afgewend hoofd is ook in deze groots opgezette familiesaga de vader van het hoofdpersonage een kleinburgerlijke bloemenkweker die door wanbeleid zijn levenswerk langzaam ten onder ziet gaan. Andere vaste elementen zijn diens problematische relatie met de wat excentrieke zoon Casper, die nogal verschilt van zijn broer Lucas. Deze laatste is hoogleraar, gesteund door een knappe vrouw en dochter, een voorbeeld in de ogen van zijn familie. Toch loopt ook dit aanvankelijke modelleven een deuk op, wanneer Lucas zich na de dood van vader -- als een soort obsessieve uitdaging tegenover een straffende God -- een dubbelrol als pooier aanmeet. In die zin wordt hij een omgekeerd spiegelbeeld van Casper, die inmiddels zijn decadente gigolobestaan heeft ingeruild voor het behaaglijk-eentonige beroep van gemeentelijk archivaris. …Lees verder
Deze roman uit 2001 van de auteur (1938) verhaalt van de verhouding tussen de twee broers Lucas en Casper en Ymke, de aantrekkelijke vrouw van Lucas. Om deze vrouw ontstaat een machtsstrijd tussen beide broers; desalniettemin groeien ze in bepaalde opzichten naar elkaar toe. De gebeurtenis die van doorslaggevende invloed is op ieders leven is de geboorte van Gabrielle, de dochter van Lucas (!) en Ymke. Van alle tragiek in dit verhaal wordt zij uiteindelijk het slachtoffer. De schrijver heeft van dit gegeven zijn variant van een klassiek, Ovidiaans verhaal van liefde, overspel, hoererij en perversiteit gemaakt tegen de achtergrond van een in ontbinding verkerende maatschappij. De lectuur van dit verhaal vergt van de lezer soms enig doorzettingsvermogen. Het mist de geconcentreerde verteltrant en zeggingskracht van Siebelinks andere romans. Paperback; kleine druk. Het boek kan gelezen worden als vervolg op het succesvolle 'Knielen op een bed violen' uit 2005.

Over Jan Siebelink

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Vera de Kok

Jan Geurt Siebelink (Velp, 13 februari 1938) is een Nederlands schrijver en essayist.

Levensloop

Siebelink groeide op in een streng-godsdienstig christelijk gezin. Hij werd leraar Nederlands en Frans en studeerde in zijn vrije tijd Franse taal- en letterkunde. Naast zijn leraarsbaan begon hij te schrijven en bracht hij een aantal romans en verhalen voort. Zijn belangrijkste romans zijn De herfst zal schitterend zijn, En joeg de vossen door het staande koren, De overkant van de rivier, Vera, Margaretha en de bestseller Knielen op een bed violen. In het laatstgenoemde boek vertelt Siebelink over de godsdienstige kring waar zijn vader toe behoorde en hoe hij daar zelf bij betrokken werd. Van Knielen op een bed violen waren in 2009 meer dan 700.000 exemplaren verkocht. In september 2009 kwam de vijftigste druk uit.

Op 28 maart 2018 werd bekend dat Siebelink het Boekenweekgesche…Lees verder op Wikipedia