Boek
Nederlands

Iets in ons boog diep : roman

Jan Lauwereyns (auteur)
+1
Iets in ons boog diep : roman
×
Iets in ons boog diep : roman Iets in ons boog diep : roman

Iets in ons boog diep : roman

Genre:
Een Japanse moleculair bioloog onderzoekt het gedrag van rondwormen terwijl hij de vroege dood van zijn vrouw probeert te verwerken.
Titel
Iets in ons boog diep : roman
Auteur
Jan Lauwereyns 1969-
Taal
Nederlands
Uitgever
[Amsterdam]: Koppernik, © 2016
239 p.
ISBN
9789492313133 (paperback)

Besprekingen

Een gebutst brein

Roman. Een nerdy Japanse wetenschapper valt door een scheur in de tijd. De nieuwste roman van Jan Lauwereyns is een adembenemende leeservaring.

De Japanse professor Kohara onderzoekt het gedrag van 'rondwormen in een conflictsituatie'. De wormpjes krioelen in een petrischaal waarin zich ook een barrière van koper en een bergje boter bevinden. Sommige wormen trotseren het koper (vies!) om bij de boter (lekker!) te komen, maar andere durven dat niet aan. Twijfel, beweging, keuze, voortgang: bij het beschrijven van zijn wetenschappelijke werk heeft de 'man zonder eigenschappen' Kohara steeds termen nodig die uit het grillige menselijke brein voortkomen.

Zo is nu eenmaal het leven, ook dat van een wetenschapper: Kohara, hoe rationeel en nerdy ook, heeft namelijk te maken met zijn puberende dochter Natsumi, een dociele schoonmoeder en enkele traumatische verliezen in zijn liefdeloze leven. In zijn dagelijks leven neemt de dood een prominente plaats in, maar Kohara doet zijn uiterste best daar met een boog omheen te lopen.

Taoïstische wijsheid

Op een dag verlaat h…Lees verder

De protagonist van deze roman, Yuji Kohara, is moleculair bioloog. Aan een Japanse universiteit leidt hij een wetenschappelijk onderzoek naar het gedrag van rondwormen. De diertjes worden in een conflictsituatie gebracht en gekeken wordt of ze in staat zijn hun sensorische integratie te behouden. De overeenkomst met Kohara's leven is opvallend. Hij heeft grote moeite met het verwerken van de vroege dood, door een hersentumor, van zijn vrouw. Het gevolg hiervan zijn problemen met de opvoeding van zijn opstandige dochter, vele misverstanden met zijn collega's, het vastlopen van zijn wetenschappelijk onderzoek en zelfs het veroorzaken van een bijna fataal en bizar ongeluk. Pas als de natuur het initiatief in zijn leven overneemt, lijkt zijn situatie zich te verbeteren. Vol termen uit de genetica en microbiologie in combinatie met talloze autobiografische elementen. Erudiet met veel interessante verwijzingen naar filosofie en laatmiddeleeuwse literatuur. De auteur (1969) woont en werkt in…Lees verder

Over Jan Lauwereyns

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Hayimi

Johan Marc José (Jan) Lauwereyns (Antwerpen, 13 mei 1969) is een Vlaamse dichter, schrijver, essayist en wetenschapper. Als neurowetenschapper specialiseert hij zich in de cognitieve en neurale mechanismen van aandacht. Hij publiceerde artikelen in tijdschriften zoals Nature, Neuron en Trends in Cognitive Sciences, en de monografieën The Anatomy of Bias en Brain and the Gaze bij The MIT Press. Als schrijver verwierf hij bekendheid met de roman Monkey business, het essay Splash en de dichtbundel Hemelsblauw (bekroond met de VSB Poëzieprijs).

Carrière

Cognitieve neurowetenschapper

In 1998 promoveerde aan de Katholieke Universiteit Leuven op een proefschrift over de intentionaliteit van visuele waarneming. Hij verrichtte onderzoek naar, en doceerde over, de neurale mechanismen van waarnemin…Lees verder op Wikipedia