Boek
Nederlands

Intieme wraak : oorlog en vrede in Noord-Ierland

Ivan Ollevier (auteur)

Intieme wraak : oorlog en vrede in Noord-Ierland

Ervaringen en inzichten van een televisiejournalist die de burgeroorlog in Noord-Ierland al jarenlang van dichtbij volgt.
Titel
Intieme wraak : oorlog en vrede in Noord-Ierland
Auteur
Ivan Ollevier
Taal
Nederlands
Parallele titel
Intieme wraak
Uitgever
Amsterdam: Atlas, 2001
222 p. : ill.
ISBN
90-450-0491-7 (paperback) 9789045004914 (paperback)

Besprekingen

Een relaas van de burgeroorlog in Noord-Ierland heeft altijd de neiging om een beetje achter de feiten aan te hollen. Een boek moet ergens stoppen; in de tijd die nodig is om een manuscript in de boekenwinkel te krijgen staat de wereld niet stil, zeker niet in Noord-Ierland.
Ollevier vertelt zijn verhaal vanuit zijn ervaringen als journalist toen hij voor de VRT tussen 1994 en 2000 regelmatig op reportage trok naar Belfast en omstreken. Een journalistieke benadering van een politiek conflict dat, hoe actueel ook, al een deel geschiedenis is, brengt nog een hoop andere beperkingen met zich mee: de tegenstelling tussen afstandelijkheid en emotionele en morele betrokkenheid, de drang naar originaliteit versus het tekort aan nieuw archiefmateriaal, om er maar een paar te noemen. Maar buiten deze problemen om is Intieme wraak een gedegen en gedetailleerd boek waarin Ollevier de beperkingen naar zijn hand weet te zetten. Zijn bronnen zijn de ontelbare boeken die over het Ierse co…Lees verder
Een Belgische tv-journalist heeft jarenlang het proces van de burgeroorlog in Noord-Ierland en de pogingen tot vrede van nabij gevolgd. Dit is een verslag van zijn ervaringen en inzichten. Persoonlijk, in die zin dat hij over zijn ervaringen vertelt in een zelfgekozen volgorde, aan de hand van gesprekken met Noord-Ieren. Eigen belevenissen van betrokkenen krijgen van de schrijver een achtergrond en verklaring waarin hij zich zo objectief mogelijk opstelt. Toch wordt duidelijk waar zijn sympathieën liggen: hij is tegen al het geweld en voor opheffing van de onrechtvaardige achterstand van de katholieke minderheid. Vlijmscherp komt de ingewikkeldheid van de problematiek aan het licht: het geweld van beide kanten wordt verklaard, maar niet geëxcuseerd. Na de schrijnende verhalen en getuigenissen volgen een objectieve chronologie, een woordenlijst en een bibliografie. Uitstekend geschreven.

Over Ivan Ollevier

Ivan Ollevier (Veurne, oktober 1960) is een Belgisch journalist, schrijver en dichter. Hij studeerde in 1983 af als licentiaat Germaanse filologie (Nederlands-Engels) aan de Rijksuniversiteit Gent. Van 1983 tot 1985 deed hij ter vervanging van zijn dienstplicht, burgerdienst bij het Masereelfonds. Tot 1987 werkte hij als freelanceredacteur onder meer voor Knack. In dat jaar werd hij regisseur-omroeper bij de toenmalige BRT 1-radio, nu Radio 1. In 1990 promoveerde hij bij de radio-omroep tot producer woord. Vanaf 1992 ging hij als algemeen verslaggever werken bij de nieuwsdienst van de BRT-televisie. Hij was bij de eerste lichting Terzake-journalisten en werd in 1998 specialist Verenigd Koninkrijk. Sinds 2005 brengt hij ook verslag over Nederland.

Ollevier liet zich in de buitenlandverslaggeving meteen opmerken tijdens het vredesproces in Noord-Ierland, maar ook bij de aanslagen (Omagh, 1998) die dat proces probeerden te verstoren.

Boeken…Lees verder op Wikipedia