Boek
Nederlands

De huisvriend

Heleen Debruyne (auteur)
+1
De huisvriend
×
De huisvriend De huisvriend
Genre:
Waarom zou de veraste grootmoeder straf verdienen? Op zoek naar antwoorden verdiept het hoofdpersonage zich in haar familiegeschiedenis. We schrijven de late jaren zestig. De hele wereld lijkt te veranderen, maar in het burgerlijke, katholieke West-Vlaanderen blijft veel bij het oude. Haar vader gaat als kind wekelijks met zijn ouders naar de kerk, voor de vorm. Daarna wordt er gegeten, gedronken
Extra onderwerp
De Standaard der Letteren
Titel
De huisvriend
Auteur
Heleen Debruyne 1988-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2021
191 p.
ISBN
9789403134710 (paperback)

Besprekingen

Niet zomaar een vriend

Heleen Debruyne graaft in haar West-Vlaamse familiegeschiedenis en schetst onderwijl een portret van een tijd. Nergens in deze voortreffelijke memoir verliest ze de lezer uit het oog.

Je zou kunnen zeggen dat het genre van de autobiografie een ondergeschoven kindje is in de Nederlandse literatuur. Niet dat schrijvers niet graag over zichzelf schrijven, integendeel. Maar let maar eens op in de boekhandel: hoe persoonlijk een boek ook is, bijna altijd staat er wel ergens 'roman' op het omslag, alsof het anders geen volwaardig literair boek zou kunnen zijn.

In de Verenigde Staten gaat het er anders aan toe. Het persoonlijke verhaal, het 'literaire memoir', is daar heilig. Het aantal boeken binnen het genre groeide explosief na de publicatie van The Liars' Club in 1995, waarmee schrijver Mary Karr haar rauwe Texaanse familie nietsontziend (maar ook met humor) op de pijnbank legde. Het was vooral de scenische vertelstijl die vernieuwend was: The Liars' Club was uitdrukkelijk geen roman, maar wel onmiskenbaar literatuur.

Dat geldt ook voor De huisvriend, een memoir waarin de Vlaamse schrijver Heleen Debruyne (1988) graaft in haar familieverleden. Al vana…Lees verder