Boek
Nederlands

Lente in Praag : roman

Hans Croiset (auteur)
+1
Lente in Praag : roman
×
Lente in Praag : roman Lente in Praag : roman

Lente in Praag : roman

Genre:
Als een jongeman in 1959 naar Amsterdam wil vertrekken om te gaan studeren, vertellen zijn ouders dat hij hun pleegzoon is.
Titel
Lente in Praag : roman
Auteur
Hans Croiset
Taal
Nederlands
Editie
1
Uitgever
Amsterdam: Cossee, 2013
285 p.
ISBN
9789059363915 (paperback)

Besprekingen

Derde roman van de bekende regisseur en acteur (1935). Als Wouter Sternheim in 1959 naar Amsterdam wil vertrekken om zelfstandig te gaan wonen en Nederlands te studeren, vertellen z’n pleegouders wat ze al die tijd verzwegen: dat hij hun pleegzoon is. Wouter breekt na twee jaar z’n studie af en bouwt, zonder toneelschool, een succesvolle toneelcarrière op. In 1964 komt hij terecht in Praag en ontmoet er Jarmila, de liefde van z’n leven, met wie hij in 1968 gaat samenwonen, eerst in Parijs (studentenoproer!) en later in Praag (inval van de Russen!). Steeds indringender speelt de Tweede Wereldoorlog een rol in z’n leven, met name de rol van z’n vader, die uit schuldgevoel wanhopig Europa doorkruist, op zoek naar sporen van het verleden. Het briefje in de zak van de 5-jarige Wouter, ‘Zeg tegen papa dat ik nog leef’, speelt een grote rol. Bereikt Wouter op tijd Kaap Sounion om z’n vader eindelijk te ontmoeten? Spannende, gelaagde roman (3 delen, 36 strak historisch geordende hoofdstukken)…Lees verder

Over Hans Croiset

Henri Julien (Hans) Croiset (Amsterdam, 15 oktober 1935) is een Nederlands regisseur en toneel-, televisie-, film- en stemacteur die voornamelijk in het theater werkzaam is. Sinds 2007 is hij ook actief als auteur. Hij publiceerde een autobiografie en enkele romans.

Biografie

Carrière

Croiset werd geboren als de zoon van acteur en regisseur Max Croiset en actrice Jeanne Verstraete. Hij is de oudere broer van acteur Jules Croiset (1937).

In 1973 richtte hij theatergezelschap Publiekstheater op, waar naast zijn vader ook acteurs als Sigrid Koetse, Eric Schneider en Petra Laseur van deel uitmaakten. In 1987 fuseerde het gezelschap met de Toneelgroep Centrum tot het nieuwe gezelschap Toneelgroep Amsterdam.

In 1986 werd hij aangesteld om een nieuw toneelgezelschap vorm te geven, het Nationale Toneel. In 1996 richtte hij met Ronald Klamer Het Toneel Spe…Lees verder op Wikipedia