Als een tiener de moord op zijn oudere broer wil wreken, wordt hij zelf doelwit. Hij vlucht van Mexico naar Canada met zijn vriendin en een geadopteerde wolf.
Titel
De ontembare
Auteur
Guillermo Arriaga
Vertaler
Eugenie Schoolderman Peter Valkenet
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Spaans
Oorspr. titel
El salvaje
Uitgever
Amsterdam: Uitgeverij Atlas Contact, 2019
824 p.
ISBN
9789025450953 (paperback) 9789025459086 (paperback, sticker)

Andere formaten:

Besprekingen

De geadopteerde en de vrije wolf

De Mexicaan Guillermo Arriaga heeft zijn spannende, veelstemmige roman doorspekt met mythen en legenden uit de hele wereld. In het slotdeel gaat het mis.

Zo'n vijftig jaar geleden zetten schrijvers als Gabriel García Márquez, Julio Cortázar, Carlos Fuentes en Mario Vargas Llosa de Latijns-Amerikaanse literatuur op de wereldkaart met tomeloos ambitieuze romans die nergens uit de bocht vlogen. Op magistrale wijze lieten ze iets zien wat nog niet met zoveel allure was vertoond: dat complexe romanvormen een meeslepend verhaal niet in de weg hoefden te staan; dat je in een roman zowel in de diepste spelonken van het menselijk bewustzijn kon dwalen als midden in het dampende leven kon staan.

De ontembare van de Mexicaanse auteur Guillermo Arriaga (1958) heeft diezelfde drang om je de werkelijkheid van binnen en van buiten te laten beleven. Dat gebeurt voornamelijk via Juan Guillermo Valdés, een adolescent wiens leven overhoop wordt gehaald door de gruwelijke dood van zijn oudere broer Carlos, een geboren ondernemer. Hij verdiende een aardige duit met de verkoop van de huiden van de chinchilla's die hij m…Lees verder

Eén schrijver, twee gezichten

BOEKENBAL

GUILLERMO ARRIAGA De ontembare.

Zo’n vijftig jaar geleden zetten schrijvers als Gabriel García Márquez, Julio Cortázar, Carlos Fuentes en Mario Vargas Llosa de Latijns-Amerikaanse literatuur op de wereldkaart met tomeloos ambitieuze romans die nergens uit de bocht vlogen. Op magistrale wijze lieten ze iets zien wat nog niet met zoveel allure was vertoond: dat complexe romanvormen een meeslepend verhaal niet in de weg hoefden te staan; dat je in een roman zowel in de diepste spelonken van het menselijk bewustzijn kon dwalen als midden in het dampende leven kon staan. ‘De ontembare’ van de Mexicaanse auteur Guillermo Arriaga heeft diezelfde drang om je de werkelijkheid vanbinnen en vanbuiten te laten beleven. Dat gebeurt voornamelijk via Juan Guillermo Valdés, een adolescent wiens leven overhoop wordt gehaald door de gruwelijke dood van zijn oudere broer Carlos, een geboren ondernemer. Hij verdiende een aardige duit met de verkoop van de huiden van de chinchilla’s…Lees verder

De dood van zijn oudere broer Carlos, vermoord door een groep religieuze fanatici, is een enorme klap voor Juan Guillermo. En als enkele jaren later zijn ouders en grootmoeder overlijden, blijft hij als wees achter. Hij is vastbesloten om wraak te nemen; in eerste instantie eigenhandig. Maar de daders blijken goed georganiseerd en genieten politiebescherming. Dankzij een erfenis beschikt Guillermo over middelen om de daders veroordeeld te krijgen. Als de groep hem achtervolgt, vlucht hij naar Canada. Het verhaal dompelt je onder in het ruige maar fascinerende bestaan van een tiener die een wolf adopteert. Pas als hij deze vrij laat in de wildernis kan hij zijn leven weer oppakken. De auteur (Mexico, 1958) is een meermaals Oscar-genomineerd scriptschrijver en regisseur.

Over Guillermo Arriaga

Guillermo Federico Arriaga Jordán (13 maart 1958, Mexico-Stad) is een Mexicaanse auteur, scenarioschrijver en regisseur. Hij schreef onder andere het scenario van Amores perros, kreeg een BAFTA-nominatie 'Best Screenplay' voor 21 Grams en kreeg in 2005 op het Filmfestival van Cannes de prijs voor het beste scenario voor The Three Burials of Melquiades Estrada.

Literair oeuvre

 • Escuadrón Guillotina (1991)
 • Un Dulce Olor a Muerte (1994)
 • El Búfalo de la Noche (1999), in het Nederlands verschenen als Nachtbuffel (2006)
 • Retorno 201 (2006)
 • El salvaje (2016)

Filmografie

 • Un Dulce Olor a Muerte (1999)
 • Amores perros (2000)
 • 21 Grams (2004)
 • The Three Burials of Melquiades Estrada (2005)
 • Babel (2006)
 • Lees verder op Wikipedia