Boek
Nederlands

Lachen om Levie : komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930)

Ewoud Sanders (auteur)

Lachen om Levie : komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930)

Bespreking van een aantal komisch bedoelde teksten waarin antisemitische tendensen vallen te bespeuren.
Titel
Lachen om Levie : komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930)
Auteur
Ewoud Sanders
Taal
Nederlands
Uitgever
Zutphen: Walburg, 2020
112 p. : ill.
Verschijningsdatum
02-11-2020
ISBN
9789462496262 (hardback)

Besprekingen

In de negentiende eeuw was het voordragen van komisch bedoelde teksten een geliefd vermaak. Jan Schenkman (1806-1863), de onderwijzer die ook Zwarte Piet op zijn naam heeft staan, publiceerde een uitgebreide correspondentie tussen Levie Mozes Zadok en zijn moeder, geschreven in plat-Amsterdams met joodse uitdrukkingen. Levie zou voor het Franse leger meevechten in de Krimoorlog, ook al probeerde hij zich steeds aan het strijdgewoel te onttrekken. Zijn moeder ziet nieuwe mogelijkheden voor haar handel zonder enige kennis van zaken, hetgeen de lachlust moet opwekken. Deze gefingeerde briefwisseling heeft zoveel succes dat andere schrijvers het idee overnemen en vergelijkbare brieven in joods-Amsterdams opstellen. De auteur heeft alles grondig uitgezocht zodat een goed beeld ontstaat van een mentaliteit die wij tegenwoordig alleen nog in het carnaval van Aalst terugvinden. Maar zijn deze werkjes als antisemitisch te bestempelen? De auteur geeft een genuanceerd antwoord. Aan het slot gaat…Lees verder

Over Ewoud Sanders

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Netwerk Oorlogsbronnen

Ewoud Sanders (Den Haag, 24 maart 1958) is een Nederlands taalhistoricus en journalist. In de rubriek WoordHoek (tussen 2000 en 2020 in NRC, nu bij het Instituut voor de Nederlandse Taal) schrijft hij over taal en geschiedenis. Hij heeft een aantal taalboeken geschreven (zie onder). Daarnaast publiceert hij geregeld over het digitaliseren en ontsluiten van kranten, boeken en tijdschriften.

In zijn taalboeken gaat Sanders doorgaans in op de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen. Voor zijn onderzoek maakt hij gebruik van een grote, digitale bronnencollectie, deels in eigen beheer. Hij geeft geregeld lezingen over hoe je zo’n materiaalverzameling kunt aanleggen en ontsluiten. Zo wijdde hij hieraan in 2009 de achttiende Bert van Selm-lezing (titel: De reïncarnatie van het boek. In zeven stappen een eigen digitale bibliotheek, uitgegeven door de Stichting Neerlandistiek Leiden).

In 2011 verscheen van zijn hand Eerste Hulp Bij e-Onderzoek, ee…Lees verder op Wikipedia